Zbog nove sezone popularne serije svi pričaju o bulimiji princeze Diane

Foto: EPA-EFE

POPULARNA serija The Crown nikada nije izbjegavala teške teme, ali tema ove sezone postaje neupitno mračnija od prethodnih, jer kompleksna veza princeze Diane i princa Charlesa dolazi u fokus. Posebno je istaknut poremećaj prehrane pokojne princeze, koji će biti prikazan u tri ključne epizode u sezoni.

"Mislim da je vrlo važno da se te stvari prikazuju na ekranu i očito tretiraju na pravi način te da se to radi na nježan način - mislim da ako te stvari možete uključiti, trebali biste", komentirala je Emma Corrin, koja glumi princezu Dianu, a koja se slaže da je trebalo prikazati bitku pokojne princeze s bulimijom. 

"Shvatila sam koliko je njezina bulimija bila uzrokovana svime što je prolazila u to vrijeme", dodala je Corrin.

Pokušavajući pronaći ispravan način kako se pozabaviti tim teškim prizorima, Netflix je surađivao s dobrotvornom organizacijom za poremećaje prehrane u Velikoj Britaniji, Beatom. Dobrotvorna organizacija je Netflixu savjetovala da doda upozorenje o sadržaju na početku određenih epizoda.

Naime, Diana je počela patiti od bulimije nakon što se udala za princa Charlesa. Svoju je borbu otkrila u intervjuu s BBC-jevim novinarom Martinom Bashirom. Svoj poremećaj prehrane je pripisivala niskom samopoštovanju uparenom s izazovima kraljevskog života.

"Želudac napunite četiri ili pet puta dnevno - neki to rade i više puta - i to vam daje osjećaj ugode. To je kao da imate par ruku oko sebe, ali to je privremeno. Tada vam se gadi nadutost u trbuhu, a onda sve to ponovno izbacite. I to je ponavljajući obrazac koji je vrlo destruktivan za vas same", govorila je pokojna princeza tada.

"To je bio simptom onoga što se događalo u mom braku", rekla je jednom prilikom princeza Diana: "Vapila sam za pomoć, ali dajući pogrešne signale... Uzrok je bila situacija u kojoj smo moj suprug i ja morali držati sve na okupu, jer nismo željeli razočarati javnost, a očito je bilo puno tjeskobe unutar naša četiri zida."

Na kraju je priznala: "Nisam se voljela. Bilo me sram jer se nisam mogla nositi s pritiscima. Imala sam bulimiju nekoliko godina, i to je poput tajne bolesti."

Istražujući ulogu, Corrin je pogledala mnoge Dianine intervjue i provodila opsežna istraživanja o nepravilnoj prehrani. Sve to učvrstilo je njezino uvjerenje da serija treba iskreno prikazati bitku pokojne princeze s bulimijom. Čak se zalagala za veće pokrivanje teme od onoga što je prvotno planirano.

Također, glumica je istaknula kako je razgovor o bulimiji i danas tabu tema, a princeza Diana je zahvaljujući svojoj iskrenosti još 80-ih godina po tom pitanju napravila velik korak te je bila ispred svog vremena.

Za Emmu Corrin precizno prikazivanje Dianine bitke s bulimijom bilo je od iznimne važnosti - ne samo zbog odgovornosti koju je osjećala već zato što se i Corrin, bivša manekenka, suočila s problemima mentalnih bolesti.

"Borila sam se sa svojim mentalnim zdravljem i znam kako je to kada želiš svoje osjećaje učiniti opipljivima, želiš izvršiti određenu kontrolu nad stvarima koje osjećaš... Pa me to natjeralo da suosjećam s likom", rekla je Corrin u razgovoru za Vanity Fair.
 

Pročitajte više