Želite izgubiti kilograme? Evo je li važnije vježbati ili paziti na prehranu

Foto: Pexels

SUPROTNO desetljećima popularnih vjerovanja, vježbanje možda nije najučinkovitija strategija gubitka kilograma, prema dr. Hermanu Pontzeru, evolucijskom antropologu sa sveučilišta Duke i autoru knjige Burn: New Research Blows the Lid Off How We Really Burn Calories, Lose Weight, and Stay Healthy.

Pontzerovo istraživanje sugerira da vam više vježbanja ne mora pomoći sagorjeti više kalorija jer tijelo pronalazi "podle" načine za prilagodbu smanjivanjem potrošnje energije na drugim područjima. No ono što tjelovježbu čini neučinkovitom za mršavljenje moglo bi objasniti zašto je vježbanje dobro za naše zdravlje - ono bi moglo preusmjeriti višak energije iz potencijalno štetnih tjelesnih procesa poput upale i stresa, smatra Pontzer.

"Vježbanje ne mijenja koliko kalorija trošite, već kako ih trošite", rekao je za Insider.

"Dijeta i vježbanje dva su različita alata za obavljanje dva različita posla. Dijeta je alat za mršavljenje. Tjelovježba je vaš alat za sve ostalo", dodao je.

Njegovo istraživanje sugerira da ne možete nadmašiti svoj metabolički proračun.

Pontzer je došao do zanimljivih otkrića surađujući s Hadzom, skupinom autohtonih stanovnika Tanzanije kojima je svakodnevno prelaženje brojnih kilometara dio tradicionalnog načina života.

Pontzer i njegov tim bili su zaprepašteni kad su ustanovili da sagorijevaju samo malo više kalorija u odnosu na prosječnog Amerikanca koji veći dio dana provede sjedeći. To je puno manje nego što se očekivalo s obzirom na njihovu vrlo visoku razinu aktivnosti. Prema tome, čini se da što više vježbate, to vaše tijelo pažljivije skladišti i troši energiju. Pontzer to naziva "ograničenim energetskim okvirom".

Ipak, naravno da vježbanje ima brojne prednosti za ljudski organizam. Ograničeni energetski okvir sugerira da vježbanje pomaže našem tijelu da troši višak energije kako bi naš imunološki sustav i odgovori na stres bili uravnoteženiji.

Prema ovim saznanjima, ako želite izgubiti kilograme, bilo bi mudro više pažnje posvetiti onome što se nalazi na vašem jelovniku.

Pročitajte više