Želite li doživjeti 100? Prakticirajte ove tri jednostavne navike, kaže doktorica

Foto: Unsplash

Živjeti dug i zdrav život cilj je kojemu mnogi teže, a usvajanje zdravih navika može značajno pridonijeti toj ambiciji. Naše dnevne rutine igraju ključnu ulogu u oblikovanju naše dobrobiti i dugoročnih zdravstvenih ishoda.

Svaki izbor koji napravimo, od hrane koju konzumiramo do aktivnosti kojima se bavimo, pridonosi našem blagostanju. Jutarnje navike posebno imaju veliku važnost jer određuju ton i putanju za ostatak dana. Stoga je dijetetičarka, nutricionistica i nutricionistička savjetnica, dr. Mrinal Pandit, izdvojila tri jednostavne jutarnje navike koje mogu pridonijeti dugovječnosti.

1. Hidrirajte se vodom

Započinjanje dana čašom vode jednostavna je, ali snažna navika. "Hidracija s čašom vode čim se probudite pokreće metabolizam i pomaže u probavi tijekom dana", kaže dr. Pandit za SheFinds. Pravilna hidracija ključna je za zdravlje kardiovaskularnog sustava, pomaže u održavanju volumena krvi i poboljšava cirkulaciju.

2. Jedite hranjiv doručak

Uravnotežen doručak ključan je za održavanje stabilne razine energije i sprječavanje prejedanja kasnije tijekom dana. "Uravnotežen doručak, koji uključuje proteine, zdrave masti i vlakna, pomaže regulirati razinu šećera u krvi, održava energiju stabilnom i smanjuje vjerojatnost prejedanja kasnije tijekom dana", objašnjava nutricionistica.

Također, hranjiv doručak može smanjiti rizik od kroničnih bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca.

3. Bavite se tjelesnom aktivnošću

Jutarnja tjelovježba moćan je način za poboljšanje cjelokupnog zdravlja i postavljanje pozitivnog tona za dan. "Jutarnja tjelovježba, bilo da se radi o brzoj šetnji, jogi ili laganom istezanju, jača zdravlje kardiovaskularnog sustava, mišiće i kosti te poboljšava raspoloženje i razinu energije tijekom dana", kaže dr. Pandit.

Dosljedna tjelesna aktivnost povezana je sa smanjenim rizikom od brojnih bolesti, uključujući bolesti srca i određene vrste raka. Postavljanjem tjelovježbe kao jutarnji prioritet, ne poboljšavamo samo svoje fizičko zdravlje, već postavljamo i proaktivan, energičan ton za ostatak dana.

Pročitajte više