Znanost potvrdila: Sedam razloga zašto biste ipak možda trebali češće jesti kruh

Foto: Pexels

ČINI se da se više ne morate boriti protiv želje za ugljikohidratima. Naime, postoje brojne prednosti konzumacije ugljikohidrata, a u nastavku vam donosimo čak sedam znanstveno utemeljenih razloga zašto biste ipak trebali jesti kruh, koji je vjerojatno najpoznatiji proizvod bogat ugljikohidratima. Naravno, važno je znati i da nisu svi ugljikohidrati isti, niti jednako zdravi.

Imat ćete više energije

Da, kruh je ugljikohidrat. Ali, kako ističe Dawn Jackson Blatner, autor knjige The Superfood Swap, ugljikohidrati nisu nužno loši za vas. Prava vrsta ugljikohidrata pruža dugotrajnu energiju tijekom dana, kao i mnoštvo drugih zdravstvenih blagodati.

"Ne odbacujte sav kruh", kaže Blatner. 

"Bijelo brašno je pretjerano obrađeno i nedostaju mu važne hranjive tvari poput vlakana", objašnjava. 

Osim toga, uzrokuje brzi rast i pad nivoa šećera u krvi. No, "cjelovite žitarice su manje obrađene i imaju više vlakana", dodaje.

Bit ćete zdraviji

Konzumacija kruha s cjelovitim žitaricama ima ogroman niz zdravstvenih blagodati. Pregled studija objavljenih 2016. u American Journal of Clinical Nutrition otkrio je da ugljikohidrati s cjelovitim žitaricama mogu smanjiti rizik od umiranja od bilo kojeg uzroka, kardiovaskularnih bolesti ili raka. Najviše koristi dobit ćete od konzumiranja najmanje tri porcije cjelovitih žitarica dnevno, ali čak i samo jedna porcija dnevno i dalje ima moć smanjiti rizik od kroničnih bolesti.

Živjet ćete duže

Istraživači s Harvard School of Public Health otkrili su vezu između prehrane bogate cjelovitim žitaricama i rizika od smrti. Njihovi rezultati, objavljeni 2015. u JAMA Internal Medicine, pokazali su da je konzumacija cjelovitih žitarica smanjila ukupni rizik od smrti, posebno od kardiovaskularnih bolesti, i kod muškaraca i kod žena. 

"Ova otkrića dodatno podupiru trenutne prehrambene smjernice koje preporučuju povećanje konzumacije cjelovitih žitarica i također pružaju obećavajuće dokaze koji sugeriraju da prehrana obogaćena cjelovitim žitaricama može donijeti koristi produženom životnom vijeku", napisali su autori studije. 

Osjećat ćete se sretnije

Ugljikohidrati povećavaju razinu dobrog neurotransmitera serotonina u mozgu, koji poboljšava vaše raspoloženje i umanjuje želju za nezdravim zalogajima poput slatkiša.

Smršavit ćete

Kruh od cjelovitih žitarica bogat je dijetalnim vlaknima koja imaju brojne prednosti za mršavljenje. Kao prvo, vlakna se šire kako bi napunila vaš želudac, što znači da ćete se brže osjećati sitima i pojesti manje kalorija u jednom obroku. A budući da je to složeni ugljikohidrat, sporije će se probavljati, a vi ćete se osjećati zadovoljno dugo nakon što odete od stola. Osim toga, vlakna sprečavaju skokove i padove šećera u krvi tijekom dana, tako da nećete posegnuti za slatkišima sredinom popodneva.

Regulirat ćete probavu

Vlakna su korisna i za probavu. Ugljikohidrati od cjelovitih žitarica održavaju vaš probavni sustav, a otpad se kreće tijelom u pravilnom ciklusu. Ipak, samo oko pet posto Amerikanaca uključuje dovoljno vlakana u svoje svakodnevne prehrambene navike, prema studiji objavljenoj 2017. u American Journal of Lifestyle Medicine. 

Imat ćete zdraviju kožu i kosu

Kruh s cjelovitim žitaricama krcat je kombinacijom vitamina B i proteina, koji će vam "izbrisati godine" s kože i kose, navodi The Healthy.

Pročitajte više