Znanstvenici otkrili dvije vrste gena koje povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2

Foto: Shutterstock

BRITANSKI znanstvenici otkrili su ključne genetske uzroke dijabetesa tipa 2, zaključujući da je rizik za dobivanje bolesti "učvršćen u našu DNK". Značajno istraživanje pokazalo je da postoje dva skupa gena koji povećavaju rizik od razvoja bolesti, piše The Daily Mail.

Ljudi skloniji pohranjivanju masti u jetri bili su pod većim rizikom

Za svakih 5 posto povećanja masnoće u jetri, rizik od dijabetesa tipa 2 raste za 27 posto. Studija je također otkrila da geni povezani s manjom gušteračom povećavaju rizik od razvoja ovog stanja.

Ovo istraživanje, koje je analiziralo podatke i nalaze magnetske rezonance 32.859 ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, prvo je otkrilo da je to stanje usađeno u našu genetiku.

Ovi rezultati, objavljeni u časopisu Diabetes Care, mogli bi dovesti do više prilagođenih načina za smanjenje rizika od dijabetesa kod ljudi s genima povezanim s visokom razinom masti u jetri i manjom gušteračom.

Rezultati studije pomoći će u prevenciji i liječenju

Vodeći autor studije dr. Hanieh Yaghootkar, sa Sveučilišta Brunel u zapadnom Londonu, rekao je: "Ljudi s dijabetesom tipa 2 obično imaju višak masnoće u jetri i gušterači, dva ključna organa u održavanju normalne razine šećera u krvi. Genetska analiza koju smo koristili najbolja je moguća metoda za testiranje ovog odnosa i pružili smo dokaze o uzročnoj ulozi jetrene masti u riziku od dijabetesa tipa 2. Naši rezultati potiču bolje liječenje onih koji žive s nealkoholnom bolešću masne jetre i pružaju dokaze o višestrukim prednostima gubitka težine."

"Također smo pokazali da ljudi s genima zbog kojih postoji veća vjerojatnost da će imati manju gušteraču imaju veći rizik od dijabetesa tipa 2. Nadamo se da ćemo boljom karakterizacijom masti u različitim organima i različitim veličinama organa u budućnosti moći pružiti bolje razumijevanje mehanizama koji uzrokuju dijabetes tipa 2."

Pročitajte više