Znate li što je mediteranska dijeta?

Foto: 123RF 

MEDITERANSKA dijeta jedna je od top dijeta za mršavljenje, a temelji njene ishrane su integralne žitarice, niskokalorično i nutritivno bogato voće i povrće te namirnice koje obiluju korisnim masnoćama. Mediteranska prehrana također podrazumijeva i nizak unos zasićenih masti, crvenog mesa i šećera te visok udio orašastih plodova, mahunarki i ribe.
 
Iako ova dijeta ne jamči brz gubitak kilograma, uz dugoročno pridržavanje jedan je od najkvalitetnijih prehrambenih modela za gubitak tjelesne mase.
 
Riba se priprema na roštilju, kuhaju se riblje juhe ili se riba peče u pećnici. Ono što se ne preporučuje je njeno prženje. Uz ribu kao dodatak se preporučuje kuhano povrće. Riba bi se trebala jesti najmanje tri puta tjedno, a prema želji može se konzumirati i svakodnevno.
 
Kada je meso u pitanju mediteranska prehrana preporučuje samo nemasno meso peradi, koje također treba biti ili kuhano ili pečeno na malo ulja.
 
Povrće je u mediteranskoj dijeti nezaobilazno, a preporučuju se slanutak, bob, blitva, raštika, tikvice, patlidžani, rajčice, šparoge, artičoke, luk i češnjak, a od voća grožđe, dinja, lubenica, mandarina, naranča, limun, nar, marelice, breskve, trešnje.
 
Okosnica mediteranskog obroka su mahunarke koje su bogate proteinima i služe kao zamjena za meso.
 
Mediteranska dijeta koristi i dosta začinskog bilja, kao što su bosiljak, origano, ružmarin, menta, peršin, a jelu se daje poseban šmek korištenjem bijelog luka ili limuna.
 
Ono što je u mediteranskoj dijeti bitno je i maslinovo ulje, pa iako je kalorijska vrijednost ovoga ulja jednaka kalorijskoj vrijednosti drugih biljnih ulja, a iznosi oko 9 kcal po gramu, čini se da manje pridonosi opasnosti od pretilosti nego druga biljna ulja.
 
Svakako, u maslinovom ulju treba uživati umjereno i uvijek birati ekstra djevičansko maslinovo ulje jer samo takva, visokovrijedna ulja imaju povoljna djelovanja na zdravlje.
 
Mediteranska prehrana štiti i od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, hipertenzije, različitih upalnih i neurodegenerativnih bolesti te psihičkih bolesti, poglavito depresije.
 
Također, znanstvena istraživanja utvrdila su da ona ima povoljan utjecaj na smanjenje tjelesne mase i indeksa tjelesne mase. Utjecaj je veći ako je mediteranska prehrana siromašna energijom te ako se slijedi dulje od šest mjeseci i uz redovitu tjelesnu aktivnost.
 
Mediteranska dijeta namijenjena je onima koji su zainteresirani za zdrav način ishrane, zdrave sastojke i postepeno gubljenje kilograma, onima koji žele dugo imati zdravo srce, biraju kvalitetu, a ne količinu, vole svježe sastojke, jednostavno pripremljene.

Pročitajte više