Znate li što je "šumska klupa" i zašto je savršena za vaše tijelo?

Foto: 123RF

MOŽETE je isprobati već danas.

Naravno, ne mislimo doslovno na klupu u šumi, nego o japanskom obliku meditacije u pokretu koju možete početi prakticirati već danas.

Ona podrazumijeva da krenete u obližnju šumu te da se "izgubite" u njoj, odnosno prirodi koja vas okružuje. Dovoljno je da zaboravite svakodnevne probleme, no da se ne isključite u potpunosti, nego da obratite pažnju na svoje misli te da u potpunosti otvorite osjetila za sve mirise i zvukove koji vas okružuju.

Uživajte tako u svježem zraku, šuštanju lišća ili škripanju snijega pod nogama, pjevu ptica, šumu vjetra u krošnjama te time utišajte svoje misli i brige.

I znanstveno je dokazano kako takva šetnja ima brojne zdravstvene prednosti: snižava kolesterol, jača imunološki sustav, popravlja raspoloženje i slično.

A ako se uhvatite kako vam misli ponovno počinju lutati prema brigama i obavezama, počnite disati duboko i brojite do četiri, zatim izdahnite također brojeći do četiri. Ovakav način disanja aktivirat će parasimpatički živčani sustav koji je zadužen za opuštanje.

Ako ni to ne uspije, podignite pogled prema krošnjama drveća, jer promijenjena perspektiva također vam može pomoći u tjeranju negativnih misli.

Pročitajte više