Ana i Krsto već deset godina na Pašmanu rade čuda, miksaju tradiciju s modernim

Foto: OPG Matulić

RAZGOVARALI smo s Anom Matulić, vlasnicom OPG-a Matulić s otoka Pašmana. Objasnila nam je čime se ona i suprug bave i što sve proizvode. Ručno rađene proizvode temelje na otočkoj tradiciji i lokalno uzgojenim sastojcima. Žive na otoku Pašmanu pa su nam odlučili pokazati kako im je otočka izolacija zapravo izvor kreativnosti. Bave se proizvodnjom kozmetičkih i prehrambenih proizvoda, a više doznajte u nastavku.

Za početak nam je Ana objasnila koliko su dugo na otoku i kada je sve krenulo.

"Ove godine brojimo okruglih 10 godina poduzetništva, krenuli smo u ovo kad smo oboje imali 28 godina. I sada, s odmakom od 10 godina, stvarno vidim da je to bio hrabar potez, ali i pomalo lud. Nismo puno razmišljali ni kalkulirali, nismo imali poslovni plan, ali ipak nas evo, već 10 godina uspješno stvaramo našu otočku priču koja i dalje raste i razvija se jednakim intenzitetom. Jedina razlika je što smo sada sigurniji u ono što radimo pa je gušt stvaranja još veći", kaže.

Ana radi kozmetiku, Krsto začine

Zadovoljni su jer su privukli vjerne kupce i dokazali da znaju što rade.

"Danas, kad imamo puno zadovoljnih kupaca, puno nagrada i priznanja za naše proizvode, znamo da smo imali dobru ideju za koju se trebalo potruditi. Moj dio posla je oduvijek bila proizvodnja kozmetike, a Krsto se uhvatio u koštac sa začinima i novim okusima", objašnjava Ana.

Oboje su gurmani, obožavaju isprobavati novu hranu i kuhati, pa im je ovaj posao došao kao nastavak na sve ono u čemu uživaju.

Miksaju tradiciju s modernim

"Kada ste u proizvodnji, nove ideje dolaze same, recepture nije teško osmisliti, uvijek treba nešto novo otkrivati. Većina receptura je naša, neke su tradicionalne - kao vinski ocat, a neke totalni noviteti - kao Pašman Libre - aceto od smokve i sad noviji aceto od maraške. Najbitnije kod stvaranja novog proizvoda je vrijeme, dati vremena ideji i proizvodu da sazru jer tako dobivaju na kvaliteti", objasnila nam je mlada poduzetnica.

Njihovi octi odležavaju minimalno dvije godine prije nego što ih stave u prodaju. Proizveli su i čokoladu, spoj aceta, kakaa i maslinovog ulja, Choco Libre je još jedan način na koji žele predstaviti svoj aceto ljubiteljima delikatesa.

Aceto nije samo za salate

Ana napominje kako aceto nije samo za salate jer se super slaže s mesom, ribom, sirevima, slasticama, gustim juhama. Zadnjih nekoliko mjeseci su na društvenim mrežama imali kulinarski izazov u kojem su natjecatelji s njihovim začinima spremali jela. Bilo je tu genijalnih kombinacija, kaže.

Stalno smišljaju nešto novo

Dio sirovina je njihov, a dio otkupljuju: "Imamo svoje sirovine (čili papričice za ljute umake, smokve, aloa veru, začinsko bilje), ali uzimamo i otkup, najviše smokve jer nam je Pašman Libre najpopularniji proizvod. Uvijek se trudimo napraviti nešto novo pa tako i dalje planiramo nove proizvode."

Uz ovu zanimljivu priču o pokretanju vlastitog biznisa, dobili smo i dva baš kul recepta.

Kozice u kokosovom mlijeku s pašmanerom

Mrkva glazirana medom i acetom od maraške

Pročitajte više