Butković za siromašne u hvaljenom grillu očekivao gozbu, a dobio ovo

Foto: Index

BUDWEISER GRILL obožavaju dvije osobe do čijeg mišljenja držim: onaj po kojem je nazvana ova kolumna te prijatelj Krešo, četvrta generacija zagrebačkih terminatora roštilja. Svaka njima čast, ali ja se nakon jednog posjeta tom objektu više tamo ne namjeravam vraćati. Jasno vam je zašto već ako pogledate glavnu fotografiju uz tekst.

Objekt slave guru i prijatelj, veliki fan roštilja. Što onda može poći po zlu?

Kada sam ih pokazao nekolicini poklonika grilla, komentari su bili: "Znači, bio si u krematoriju?", "Zašto umjesto mesa poslužuju ugljen?", "Specijalitet kuće: Hepo kocke na žaru!" i tako dalje i tako dalje... Nije za zamjeriti fanovima roštilja na ovakvim prvoloptaškim pošalicama na račun Budweisera jer ovo što su nam iskrcali na tanjur prilikom posjeta tom inače jako hvaljenom objektu daje streljivo za takvo nešto.

U Budweiser smo dakle otišli čvrsto uvjereni da ćemo pojesti roštilj koji je pošten po svim kriterijima, odnosno koji natprosječno zatvara trokut od sastavnica: kvaliteta, količina i cijena velikih komada pečenog mesa. Umjesto toga, dobili smo ovo što vidite. 

Nemale nade koje smo polagali u Budweiser postale su još veće zbog okolnosti u kojima smo ga posjetili. Hodajući prema njemu zadesio nas je veliki ljetni pljusak, pa smo na natkrivenu terasu objekta dotrčali ne samo gladni nego i mokri, nadajući da će nas žar s roštilja osušiti i najesti. Srdačno nas je dočekalo čak troje besposlenih konobara.

Pogled na jelovnik jako obećava

Bili smo naime jedini gosti u objektu, ali su pred njega po narudžbe stalno dolazili dostavljači na biciklima. Jedne od onih tvrtki poznatih da za njih rade dvokotačne kamikaze. Budweiser nije jeftin, ali su mu porcije korektne. Cijene jela za jednu osobu ili kako u meniju piše "specijaliteta leskovačkog roštilja" kreću se od 60 do 92 kune.

Važno je naglasiti da je to bazična ponuda jela od junetine, svinjetine i piletine. Naravno, bez bifteka, ramsteka i slično. Odlično je što u jelovniku uz svako jelo osim cijene piše i njegov detaljan normativ, do u drugu decimalu gramaže. Odlučili smo se za najskuplje jelo u ponudi, malo miješano meso (0.54 kg) te ćevape u kajmaku (0.35 kg).

Ovo se ne smije poslužiti 

Za piće smo uzeli pola litra točenog Budweisera po cijeni od 24 kune, ali čudno je da objekt koji se zove tako kako se zove u ponudi nema navedeno veliko pivo u boci. U redu, to je čudno, ali ono što smo dobili na tanjuru je neshvatljivo.

U porciji miješanog mesa ražnjić je bio pečen dobro, kobasica prolazno, ali ostatak je skandalozan. Uštipak te sva četiri ćevapa (po dva obična i punjena) bili su crni, karbonizirani od zagorenosti. Takvo nešto se majstoru roštilja ne bi trebalo dogoditi, ali ako je već tako pogriješio, onda je hrpicu ugljena u koju je pretvorio meso morao baciti i nanovo ispeći te poslužiti normalno pripravljeno jelo.

Nikako ne smije servirati na tanjur ono što smo mi dobili. Nije bitno što je to najskuplje jelo s roštilja u ovom objektu, nedopustivo je takve splačine servirati onome tko jelo plaća nebitno koliko. Ponavljamo, bili smo jedini gosti u restoranu, a dobili smo ovako skureno jelo. Nastupaju vremena u kojima će se restorani boriti za doslovno svakog gosta, a ovo nije način.

Sastrugali smo ugljen s mesa i doživjeli novo razočaranje

Kada smo s njega sastrugali ugljen, uvjerili smo se da uštipak nije nimalo šarf kao što bi morao biti, nego je poput mesa za ćevape oblikovanog u lopticu. Crni ćevapi pak su prilikom sagorijevanja ostali deformirani bez sira, koji je iscurio iz njih i karbonizirao se, pa smo ga bacili.

Ražnjić je bio suh, premda se vidjelo da je odležao u marinadi. Jedino što je u miješanom mesu bilo na razini očekivanja je kobasica. Odlične arome, sočna, primjereno začinjena. Što se tiče drugog jela, ćevapi su bili okej, ali kajmak u kojem su plivali je po izgledu i okusu daleko više podsjećao na vrhnje za kuhanje, tako da nas je i ovo razočaralo.

Somun je sjajan, kao i salata, ali uzalud

Kao drugu pozitivu u Budweiseru ističemo lepinje. Somunskog su tipa, mekane, sjajnog okusa i mirisa te nisu uništene potapanjem u ulje. Konačno, salata je bila bogata i od odličnih rajčica. No, ovi epizodisti, koliko god bili bitni i sjajni, ne mogu maskirati činjenicu da su u Budweiseru spektakularno krahirali i glavne zvijezde i redatelj. 

OCJENE
Koliko platiš: Nemalo
Koliko se najedeš: Najedeš se valjda ako nije zagoreno
Ukupni dojam: Očajan zbog spaljenog mesa

POJEDINAČNO
Uštipak
Ćevapi
Ćevapi sa sirom
Kobasica
Ražnjić
Ćevapi u kajmaku
Salata
Lepinja
Cijene
Čistoća
Ljubaznost

Pročitajte više