Čekaju li nas još manje čokolade?

Editorial credit: Stas Malyarevsky / Shutterstock.com

ČINI SE da bi čokolade kakve danas poznajemo mogle postati puno manje, a za sve je krivo povećanje cijena kakaovca.

Naime, prema nedavnom izvješću CoBanka, cijene kakaovca su najviše u posljednjih 46 godina, otprilike 65 posto više nego prije samo godinu dana. Očekuje se da će cijene ostati visoke sve dok kasnije ove godine ne počne novo razdoblje rasta u glavnoj regiji uzgoja kakaovca, zapadnoj Africi.

Povećanje cijena kakaovca moglo bi značiti i da će čokolade biti skuplje, no barem za sada možemo predahnuti - čokolade za uskrsnu sezonu vjerojatno su već proizvedene i čekaju u skladištima ili na policama trgovina.

Hoće li čokolada poskupjeti?

Ipak, cijena čokolada mogla bi porasti krajem godine, i to baš oko Božića. Jedan od načina da se to spriječi je da proizvođači čokolada počnu eksperimentirati s nekim novim formulacijama proizvoda, veličinama proizvoda ili sastojcima kako bi izbjegli podizanje cijena.

Veliki proizvođači čokolade problem opskrbe kakaovcem rješavaju donošenjem strateških odluka o svom poslovanju. Tako je, primjerice, prošlog tjedna Hershey najavio da planira ukinuti broj radnih mjesta, a izvršna direktorica Hersheyja Michele Buck rekla je da će inflacija kakaovca utjecati na zaradu tvrtke ove godine.

>> Stručnjaci upozoravaju: Čokolada će nestati iz naše prehrane u sljedećih 100 godina

Conseil du Café-Cacao, industrijska trgovačka grupacija u Obali Bjelokosti, zaustavila je ugovore o izvozu kakaovca za sezonu 2024./2025. u prosincu, navodeći kao razlog manju proizvodnju od očekivane tijekom žetve kakaovca prošle godine, izvijestio je Reuters.

Zašto su cijene kakaa visoke?

Prema Mattu Spooneru iz tvrtke Kinaxis, koja radi s proizvođačima kakaovca na osiguranju njihovih opskrbnih lanaca, niz faktora utječe na visoke cijene kakaa. Poljoprivrednici se posljednje tri godine suočavaju s mnogim bolestima koje utječu na žetvu kakaovca. 

Osim toga, klimatski uvjeti El Niño 2023. godine donijeli su više oborina u rastuću regiju nego što je bilo u trideset godina. Geopolitički problemi i dalje utječu na proizvodnju, a velik je problem gnojivo iz Ukrajine, na koje se proizvođači kakaovca oslanjaju, a do kojeg je sada teže doći zbog ruske invazije.

Pročitajte više