Chef podijelio neobičan trik za pravljenje salate, ovako ju sigurno još niste radili

Foto: Shutterstock

KAKO VI pripremate salatu? Bilo da koristite zelenu salatu, matovilac, rukolu ili neku drugu vrstu salate, većina ju samo izvadi iz vrećice, opere, začini s malo ulja i octa te posluži uz glavno jelo. Za druge je to cijeli proces - salatu prvo nasjeckaju, naprave poseban dresing i samoj salati dodaju još nekoliko sastojaka, posebno ako prave, primjerice, cezar salatu.

Sada je jedan chef podijelio odličan, ali pomalo neobičan trik za najfiniju salatu koju ste ikada probali. Vrlo ju je lako napraviti kod kuće, no nekima će zvučati pomalo neobično kada kažemo da vam je za pripremu ovakve salate potreban roštilj.

>> Što napraviti da zelena salata postane hrskava, ali i da se očisti bez muke?

Salata s roštilja

Naime, kako bi salata bila što ukusnija, britanski chef Chris Knights za portal Metro savjetuje da ju malo prepečete na roštilju, posebno ako već roštiljate - zašto onda uz meso ne biste prepekli i salatu? Da, dobro ste pročitali, salata se može peći na roštilju, a za roštiljanje je najpopularnija jedna vrsta salate - salata romana, poznata i kao romaine lettuce. 

Čak i ako ne roštiljate, ovaj chef, ali i mnogi drugi, kažu da se zbog ovoga definitivno isplati zapaliti roštilj. Za razliku od većine salata, salata romana je tolerantna na vrućinu i često se grilla, a roštilj joj daje poseban okus. Ako ju lagano prepečete na roštilju, na kraju će dobiti zanimljivu teksturu, hrskavu unutrašnjost i karameliziranu vanjštinu, uz taj klasičan, dimljeni okus roštilja. 

@emeraldcchan It’s time to start grilling your salads ladies #summerrecipes #saladrecipe #grilledsalad ♬ original sound - Emerald Chan

Ova salata ima debele i čvrste listove pa će se glavica ove salate lako prerezati na pola kako bi se što bolje ispekla na roštilju. Nakapajte ju maslinovim uljem, začinite solju i paprom pa ju lagano prepecite na grillu, no ne duže od dvije do tri minute.

>> Zelena salata ide u sve, a može se koristiti i umjesto kruha

Chef Chris također preporučuje da i drugo povrće koje možda ne biste iskoristili malo prepečete na roštilju kako biste napravili ukusan dodatak svom obroku. Poriluk je, primjerice, odličan na žaru, kao i paprika, patlidžan i tikvice. Na kraju ih samo prelijte preljevom od maslinovog ulja, limunovog soka, meda, nasjeckanog bosiljka i mente i dobili ste odličan prilog.

@jessicaygavin Did you know lettuce do nicely on the grill? You have to try this grilled romaine lettuce recipe, it'll be one of the best things you'll taste lately! #grilledromaine #easyrecipes ♬ Roxanne - Instrumental - Califa Azul

Pročitajte više