Čvarke u Zagorju od sada prave roboti. Upoznajte Štefa, Drageca i Božu

Foto: Facebook/Gerić-Mg

PRIBOJAVALI smo se dana kada će nas na nekim poslovima zamijeniti roboti, no čini se da je u Zagorje taj dan već stigao. Ipak, to i nije tako loša vijest jer sada, umjesto da čvarke osam sati miješaju ljudi, to rade tri robota - Štef, Dragec i Božo.

Fini, masni i hrskavi, čvarci su tradicionalno hrvatsko jelo koje se u prošlosti smatralo sirotinjskom hranom, no danas je ovo jelo popularnije nego ikada. Sada će se napraviti puno lakše, zahvaljujući robotima Štefu, Dragecu i Boži, koji ih u tvornici čvaraka u Oroslavju miješaju neprestano osam sati.

Za njih kažu da su najpouzdaniji Zagorci, a i njihovi kolege su oduševljeni. "Definitivno nam je od velike pomoći, ne moramo svih osam sati miješati kao što smo prije. Imamo više vremena između", za RTL je rekla Natalija Siplošek, djelatnica u ovoj tvornici čvaraka.

Robotiziran proces i tradicionalna receptura

Iako su u ovoj tvornici proces pripreme čvaraka modernizirali i robotizirali, recept je i dalje onaj dobar stari tradicionalni - za pripremu ovih čvaraka koristi se čvrsti špek sa svinjskih leđa, uz mlijeko, luk i začine. A ovako izgleda proces miješanja čvaraka.

Kako su ovi roboti uopće nastali, za RTL je rekao Marko Gerić, vlasnik tvornice čvaraka u Oroslavju. On je rekao da su ih isprogramirali zaposlenici jedne firme iz Zagorja, koja radi za jednu zagrebačku firmu, a u njihovoj su tvornici vrlo zadovoljni rezultatom.

Kako i ne bi bili kada čvarci imaju istu teksturu i okus kao da su miješani ručno. A s obzirom na to da je ručno miješanje čvaraka najteži dio posla, roboti su im od velike pomoći. "Teško je bilo miješati jer u većini rade ruke. To je težina od jedno 30 kila kada kuhaču uronite u kotao", rekla je Natalija.
 

Pročitajte više