Dankinja napravila top listu hrvatskih jela, dosta se razlikuje od drugih

Foto: Shutterstock

TEK ŠTO smo vam nekidan pisali o Grku koji je napravio veliku listu najboljih hrvatskih jela (ovdje pogledajte što je sve izdvojio), eto još jedne. Ovog puta autorica je iz Danske, a ime joj je Miriam Risager. Putopiskinja je koja se opisuje kao neustrašiva avanturistica, a od 2013. godine piše o tome "kako pronaći nezaboravne avanture gledajući dublje, kako na poznatim tako i na malo posjećenim destinacijama".

U tekstu od 25. veljače ove godine izdvojila je, kako kaže, 12 tradicionalnih hrvatskih jela koja bi svatko tko dođe u Hrvatsku trebao probati. Mi listu prenosimo u nastavku, a moramo odmah napomenuti kako se dosta razlikuje od nekih ranijih o kojima smo pisali, poput one jednog engleskog putopisca te Amerikanke koja živi u Hrvatskoj.

1. Pršut

Jedna od stvari koja joj je najdraža od hrvatske hrane je pršut, "slana šunka narezana na tanke ploške". Nije dimljen, piše danska autorica top liste hrvatskih jela, samo suho sušen i tretiran morskom soli ili začinjen začinima poput papra, ružmarina i češnjaka. Jede se kao predjelo, objašnjava, i sviđa joj se jer se uz sir, maslinovo ulje i kruh sve skupa jede rukama te je cijelo iskustvo opisala kao nepretenciozno.

Foto: Instagram/adventurousmiriam

2. Morska hrana

Hrvatska je uz more pa su morski plodovi neizostavan dio kuhinje, piše Miriam Risager. Budući da je njen tata ribar, jela je plodove mora i svježu ribu barem jednom tjedno dok je odrastala i kvalitetu prepozna kad je vidi, a hrvatski morski plodovi, kaže ona, definitivno su položili test.

Napomenula je kako je ovdje prvi put jela kamenice i bilo joj je malo neobično s obzirom na to da ima problem sa sirovom hranom teksture želea, no impresionirale su je srdele.

3. Tartufi

"Vjerojatno najpopularniji sastojak hrvatske kuhinje: tartuf. Postoje mnoge vrste tartufa, od kojih je samo devet jestivih. Uglavnom, ipak se razlikuju bijeli i crni tartuf. Teško je objasniti kakav je okus, ali smatram ga izvrsnim, aromatičnim i pomalo je sličan češnjaku. U isto vrijeme, to je prilično svestran sastojak i može se staviti u bilo koje jelo, od kajgane, tjestenine, rižota, kruha, umaka", opisala je ovu skupocjenu namirnicu.

​​Foto: Instagram/adventurousmiriam

>> Istarska industrija tartufa je golema prevara

4. Tapenada od maslina

Iako nije veliki ljubitelj maslina, kaže, tapenadu od maslina ipak voli.

"Tapenada je vrsta umaka ili namaza koji se koristi u talijanskoj kuhinji, a obično se poslužuje kao predjelo. Evo, ja ga jedem na domaćem kruhu uz vino. Toplo preporučujem isprobati. Ukusno je", napisala je o ovom jelu koje i nije toliko tipično za Hrvatsku.

>> Imamo recept poznatog chefa za tuna steak s tapenadom od crnih maslina i sotiranim komoračem

5. Rižoto

"Kako sam bila zaokupljena trpanjem morskih plodova i tartufa u Istri, odlučila sam pojesti rižoto čim sam stigla u Dalmaciju. Rižota u Hrvatskoj možete pronaći svugdje, ali ja sam ga jela samo u Zadru gdje je bio jako dobar. Svakako vrijedi probati ako mene pitate", stoji u tekstu.

6. Njoki

U Zadru je ova putopiskinja jela njoke s crnilom od lignji i opisala kako nije mogla osjetiti nikakvu bitnu razliku, no bilo joj je zabavno probati drugu vrstu njoka.

7. Hrskava pizza

"Tanka, hrskava pizza i mnogo izbora nadjeva. O da, hrvatska pizza je super! Slična je talijanskim pizzama koje su jedne od najboljih na svijetu. Ovo nije samo masna brza hrana. Ozbiljno, hrvatska pizza kulinarski je obrok koji bi trebao biti na popisu jela koje morate probati", piše Miriam Risager.

8. Svježe salate

Nema ništa bolje od svježe miješane salate kada je vani 35 stupnjeva, stoji u tekstu o najboljim hrvatskim jelima na blogu Adventurous Miriam. Autorica dodaje kako je ovo jelo vjerojatno više grčko nego hrvatsko, ali svejedno joj je bilo odlično.

"Nikada nećete pogriješiti sa salatom od piletine, mozzarelle i avokada", nadodala je.

>> Hrvatska - raj za vegane? U top 10 smo takvih destinacija na svijetu

9. Sladoled

Iako "ne kaže da biste trebali sjesti na avion za Hrvatsku samo zbog sladoleda", svakako preporučuje svima da probaju ako su već tu na ljetovanju. Miriam kaže kako sladoled u Hrvatskoj ima puno intenzivniji okus od običnog sladoleda (ima li?) i dodaje kako "nije napravljen od vrhnja, već od jogurta, što ga čini niskokaloričnim". 

​​Foto: Instagram/adventurousmiriam

10. Hrvatski med

Med se u istarskim domaćinstvima stoljećima koristi kao hrana i lijek, objašnjava ova Dankinja.

"U Istri se proizvodi bagremov, kestenov, kaduljin i livadni med, aromatizirani med, orasi, lješnjaci i bademi u medu, slastice od meda i medovača. Otišli smo do proizvođača meda u blizini Motovuna i kušali različite vrste meda. Visoke je kvalitete i ima iznenađujuće mnogo različitih okusa", napisala je u osvrtu.

11. Hrvatsko vino

"Ako ste ljubitelj vina poput mene, obožavat ćete Hrvatsku. Iznenadit ćete se koliko u Istri ima vinograda i vinarija, a mnoge od njih otvorene su za kušanje vina", piše pa dodaje kako se u Istri mogu pronaći vina poput muškata, koji je njen apsolutni favorit, zatim terana, merlota i malvazije te kako i u Dalmaciji postoji puno izvrsnih vina.

12. Istarsko maslinovo ulje

Istra je poznata po jednom od najboljih maslinovih ulja na svijetu pa je kušanje maslinovog ulja jednostavno neizostavno kad ste u Hrvatskoj, kaže Miriam. Otkrila je da kvalitetno ulje miriše na svježe pokošenu travu, lagane je teksture i izrazito paprenog okusa. Dodaje i kako se maslinovo ulje može naći u gotovo svakom restoranu, no bila je i na degustaciji, a toliko joj se svidjelo da je kupila tri boce za doma.

>> Vodnjanski OPG je najbolji oleoturizam u Europi, razgovarali smo s vlasnikom

Pročitajte više