Dobro je jesti grožđe, kaže studija koju je financirala udruga koja se bavi grožđem

Foto: Shutterstock

NEDAVNO objavljena studija pokazala je kako konzumacija grožđa može imati pozitivan učinak na zdravlje i životni vijek. Glavni autor studije dr. John Pezzuto, dekan i profesor farmaceutike na Sveučilišnom fakultetu za farmaciju i zdravstvene znanosti Zapadne Nove Engleske, rekao je kako njegovo istraživanje pokazuje da konzumacija grožđa može pomoći u neutraliziranju nekih učinaka zapadnjačke prehrane s visokim udjelom masti.

"Konzumacijom oko 300 grama svježeg grožđa dnevno produljuje se životni vijek, što ukazuje na reakciju cijelog tijela", rekao je Pezzuto za Healthline. Nadalje, prema nalazima studije, grožđe može imati važnu ulogu u smanjenju učestalosti bolesti masne jetre i njezinih posljedica, a blagotvorno djeluje i na antioksidativni obrambeni sustav tijela.

Prema Pezzutu, rezultati studije također pokazuju kako bi od jedenja više grožđa, beneficije imali svi, bez obzira na prehrambene obrasce kojih se pridržavaju.

Zanimljivo je primijetiti kako je studiju financirala Kalifornijska komisija za stolno grožđe. Mi grožđe volimo i rado ga jedemo, ali se nekako nadamo da ćemo uskoro naići na studiju koju je financirala kalifornijska komisija za sladoled.



 

Pročitajte više