Moët&Chandon u svoje vinograde uvodi prve robote, ovako izgledaju

Foto: YouTube

IAKO se dugo godina mislilo da, barem u vinogradarstvu, roboti neće tako skoro zamijeniti ljude jer je ručna berba grožđa preciznija, a zbog brdovitog terena roboti u nekim vinogradima jednostavno ne mogu funkcionirati, Moët&Chandon pokrenuo je revoluciju.

Najveća šampanjska kuća na svijetu i jedan od najmoćnijih proizvođača vina, Moët&Chandon, u svoje vinograde uvodi robote. Ovi roboti mogu raditi i na ozbiljnim padinama, vrlo su precizni, a s obzirom na manjak radne snage i klimatske promjene, ovo je sasvim logičan potez.

Robot može raditi na padinama do 45 stupnjeva

U suradnji s tvrtkom Yanmar, koja je specijalizirana za tehnološka rješenja u vinogradarstvu, razvili su robot YV01 - samovoznu vinogradarsku prskalicu vođenu Real Time Kinematic GPS-om koja može raditi na padinama do 45 stupnjeva.

Prvi prototip napravljen je još 2021. godine, a prvi službeni testovi provedeni su u vinogradima koje regulira Comité Champagne. Testovi su bili uspješni pa je Moët&Chandon odlučio robote testirati na svojim najizazovnijim parcelama, što se također pokazalo uspješnim.

Ovi bi roboti trebali nadomjestiti manjak radne snage, rizik od nesreća u strmim vinogradima i zaštititi ljude od izlaganja kemijskim sredstvima. Jedan takav robot košta čak 150 tisuća eura, a kreće se brzinom od četiri kilometra na sat.

Pročitajte više