Ekipa ispred ovog lokala sjedi na improviziranim klupicama. Provjerili smo vrijedi li

Foto: Index

MARTIĆEVA ulica u Zagrebu u zadnjih je nekoliko godina procvala. Bila je to prilično mrtva ulica, bez previše kafića, restorana, s tu i tamo nekom radnjom i par pekarnica. Ulica u kojoj je čak svojedobno bio organiziran Advent, i prošao neviđeno loše. Malo-pomalo su se, uz dobar stari Mojo odmah na početku ulice, kod HNB-a, počela otvarati kul mjesta. Booksa je preko ceste dobila društvo - lokal imena Mr. Fogg, koji je prvi steampunk bar u državi, a ubrzo su se počeli puniti i prostori oko Bookse.

Program je postao jedan od dražih kafića za popiti kavu, pa je pun od jutra do sutra, a s druge strane se otvorila pizzeria Park, jedna od boljih u Zagrebu. No, o njima ćemo drugom prilikom. Prošle godine na jesen, točnije 20. rujna, otvorio se i bistro Fetiš na križanju Martićeve i Bauerove.

Simpatični mali bistro

Često smo prolazili pored, no uvijek je bilo krcato pa nismo mogli naći slobodan stol. Inače, ovdje su stolovi unutra često rezervirani već od 11 sati prije podneva, tako da ako dolazite nenajavljeni, najbolje bi bilo da dođete odmah ujutro kad otvaraju, u 9, a uvijek možete sjesti i vani na improvizirane klupice duž prozora, samo što je taj pothvat po ovim temperaturama malo nezgodan.

Fetiš nema veliki unutrašnji prostor. Tu je šest manjih stolova za do tri osobe, ali možete sjesti i pored šanka ili na barske stolce u prolazu do kuhinje. I kako smo već napisali, ako vam trenutno ne smeta vrućina, ispred lokala. Prostor je uređen minimalistički, skroz ugodan, a za oko bi vam mogao zapeti "choose your fetish" natpis na zidu koji svi mahnito fotkaju i stavljaju na Instagram. Ako vam nešto znači, dog friendly su. A i oni sami su jako friendly.

Zlevanka sa špinatom

Sva je hrana bez glutena

Ovo je gluten free mjesto, što znači da su sva jela rađena s brašnima bez glutena. Imaju slatko i slano, ali i ručak za koji pripremaju konkretnija jela. Mi smo tamo došli ujutro, par minuta nakon 9, i naručili zlevanku sa špinatom (18 kn), focaccia sendvič (32 kn), cheesecake brownie (23 kn) i tortu s čokoladom i višnjama (26 kn).

Focaccia sendvič

Zlevanka sa špinatom je klasično - kukuruzna i gusta, prilično zgodna za pojesti ujutro. Fina je. Ipak nam se više svidio focaccia sendvič, bezglutenska focaccia s mozzarellom, rajčicom i matovilcem. Iako najviše volimo konkretnu sourdough focacciu, ova bez glutena u Fetišu se dobro drži.

Cheesecake brownie

Cheesecake brownie nas je malo iznenadio jer je bio stvarno sočan, s obzirom na to da brownie - gusti, čokoladni i sve samo ne tipični biskvit, zna biti suhonjav. Torta s čokoladom i višnjama je jako kremasta, kisela, slatka, odlična. Sastoji se od tankog kakao biskvita, čokoladne kreme, višanja iz kompota i šlaga. Ova dva kolača su jako fina i pojela bi ih i osoba koja misli da bezglutenske slastice nisu dobre kao one "prave".

Torta s čokoladom i višnjama

U Fetišu se jede do 8 navečer

Osim jela koja smo probali, imaju još i avokado sendvič s jajetom (39 kn), avokado sendvič s lososom (46 kn), smotana jaja (55 kn), focaccia sendvič pršut sir (35 kn), quiche vege (26 kn), quiche šunku (28 kn) i burratu na salati (65 kn) i to su jela koja poslužuju do 13 sati. Realno, ništa specijalno uzbudljivo, ali sve zvuči pristojno.

Nakon toga, točnije od 14 do 20 sati, kako piše na meniju, u Fetišu je vrijeme za ručak. Dnevna juha (37 kn), falafel (65 kn), tacosi s tiger kozicama (79 kn), vegan tacosi (71 kn), mediterraneo salata s feta sirom (63 kn), vege arancini sa salatom od kelja (69 kn) i juneći curry (87 kn). Ovaj nam je dio menija puno uzbudljiviji, pa se svakako planiramo jedan dan vratiti na ručak.

Od slatkog, osim brownieja i torte koje smo probali, Fetiš u ponudi ima banana bread (14 kn), tortu od mrkve i jabuke (24 kn), vegan brownie (25 kn), razne tartove (25 kn) i cheesecake s jagodama (28 kn). Uvijek imaju i jednu vrstu raw torte (31 kn), kao i okruglice od datulja (9 kn).

Ako ste zainteresirani, dajte im priliku. Inače, još jedno poznato gluten free mjesto u gradu je Melt, koji smo posjetili nedavno, a OVDJE pročitajte kako nam je bilo. Više recenzija možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte više