Evo što će se jesti na krunidbi kralja Charlesa, imamo recept

Foto: Shutterstock

OD KRUNIDBENE piletine do platinastog pudinga, kraljevske prilike zahtijevaju prepoznatljivo jelo, a krunidba kralja Charlesa III. nije iznimka. Krunidbeni quiche osobno su odabrali Charles i Camilla, kraljica supruga, u nadi da će biti središnji dio mnogih krunidbenih velikih ručaka na uličnim zabavama i društvenim događanjima 6. svibnja.

Jelo uključuje špinat, bob, sir i estragon. Iako recept sadrži mast, vegetarijanci bi trebali imati na umu da se može "lako prilagoditi različitim ukusima i preferencijama", poručio je autor istog te ga opisao kao "duboki quiche s hrskavim, laganim tijestom i delikatnim okusima špinata, boba i svježeg estragona koji se jede topao ili hladan sa zelenom salatom i kuhanim mladim krumpirom - savršeno za veliki ručak na krunidbi".

Recept su odabrali kralj i kraljica u suradnji s kraljevskim kuharom Markom Flanaganom, čiji je to recept, jer se jelo može poslužiti toplo ili hladno, odgovara različitim prehrambenim zahtjevima i preferencijama, može biti prilagođeno i nije previše komplicirano niti skupo za izradu.

Recept za krunidbeni quiche

Recept kaže da jelo služi šestero, a za pečenje je potreban lim za flan ili prhku pitu promjera 20 centimetara. Cijeli recept s u gram točnim količinama sastojaka i detaljno opisanim koracima pripreme možete pronaći na ovom linku, a u nastavku je i videorecept.

Piletina za Elizabetu za sada je najpoznatije jelo

Inače, jelo s potpisom za krunidbu 1953. bilo je "poulet reine Elizabeth", koje je postalo poznato kao krunidbena piletina, napravljeno od kremastog curry umaka inspiriranog Indijom. Moglo bi se jednostavno jesti kao salata ili koristiti za punjenje sendviča.

Za njegov izum zaslužne su spisateljica hrane Constance Spry i kuharica Rosemary Hume iz kuharske škole Cordon Bleu u Londonu, koje su ga pripremile za kraljičin krunidbeni banket. Rečeno je da je možda inspirirana jubilarnom piletinom, jelom koje se pripremalo za srebrni jubilej Georgea V. 1935. godine.

Za zlatni jubilej Elizabete II. 2002. godine bila je još jedna jubilarna piletina - ovaj put pečena piletina izrezana na komade i prelivena mješavinom milerama, majoneze, limete i đumbira te poslužena sa salatom od tjestenine, četvrtinama limete i nasjeckanim plosnatim listom peršina.

Pročitajte više