Google objavio popis recepata koji su se u 2023. godini najviše pretraživali

Foto: Shutterstock

GOOGLE je i ove godine objavio svoje godišnje podatke o pretraživanju. Na stranici Google Trends možete vidjeti što se najviše guglalo u kojoj državi, ali i u cijelom svijetu, a popis je podijeljen u nekoliko kategorija.

Ondje možete vidjeti koje su najguglanije osobe, sportaši, filmovi, serije, igrice, pjesme, pa i recepti, a u nastavku smo izdvojili deset recepata koje se ove godine najviše pretraživalo. Evo koja su sve jela dospjela na ovaj popis, a jedno od njih popularno je i kod nas.

1. Bibimbap

Bibimbap je korejsko jelo od riže, a upravo je recept za ovo jelo bio najguglaniji u 2023. godini. Ime za ovo jelo dolazi od riječi "bibim", što znači "miješanje", i "bap", odnosno "kuhana riža". Poslužuje se na način da se u zdjelu stavi riža kojoj se doda namul, odnosno kombinacija raznih jestivih trava, i gochujang pasta od chili papričica. Jaje i narezano meso uobičajeni su dodaci ovom jelu, a prije konzumiranja sve se dobro promiješa.

2. Espeto

Espeto je riblje jelo karakteristično za područje Málage i obalu Granade u južnoj Španjolskoj i na drugom je mjestu najguglanijih recepata u ovoj godini. Riječ je zapravo o sardinama (najčešće ih bude šest) koje se nabodu na tanke i dugačke štapove pa izgledom podsjećaju na veliki ražnjić, a njih se zatim peče na ugljenu. Jedini začini su malo soli i maslinovog ulja, a ove se ribe jede prstima - poželjno u blizini plaže.

3. Papeda

Na trećem mjestu najguglanijih recepata u 2023. godini smjestio se recept za indonezijsko jelo papeda. To je vrsta tijesta napravljena od sago škroba, koji se dobiva iz debla sago palme. Papeda ima konzistenciju i teksturu poput ljepila, a često se poslužuje uz cvjetne pupove papaje ili špinat.

4. Scooped bagel

Bagel je okruglo pecivo koje potječe iz Poljske, a omiljen je diljem SAD-a. Četvrti najguglaniji recept je upravo onaj za scooped bagel, odnosno bagel pecivo čiji je unutrašnji mekani dio izvađen, pa ostaje samo vanjski dio. Scooped bagel bio je vrlo popularan u 2023. godini, a dobije se tako da se klasični bagel prereže na pola, a zatim se rukom ili žlicom izvadi njegova unutrašnjost kako bi se pecivo moglo napuniti drugim sastojcima po želji.

5. Pasta e fagioli

Pasta e fagioli, pašta fažol ili tjestenina s grahom peti je najguglaniji recept u ovoj godini. Riječ je o talijanskoj juhi koja kombinira tjesteninu i grah, a popularna je i kod nas. I dok se jelo razlikuje od regije do regije, najčešće se radi s malom tjesteninom, kao što su makaroni. Osnova su najčešće maslinovo ulje, češnjak, mljeveni luk, celer, mrkva, a često i pirjana rajčica ili pasta od rajčice. 

6. Coronation quiche

Šesti najguglaniji recept u 2023. godini bio je onaj za coronation quiche, odnosno quiche koji su kralj Charles III. i kraljica Camilla odabrali za glavno jelo na proslavi svoje krunidbe u svibnju ove godine. Na web-stranici kraljevske obitelji stoji da ovaj specijalitet ima delikatnu koricu, a napravljen je od jaja, špinata, boba i svježeg estragona.

7. Tacacá

Na sedmo mjesto najguglanijih recepata u ovoj godini smjestila se tacacá, jelo karakteristično za sjever Brazila. Ovo se jelo pravi od biljke jambu i tucupija, kuhanog škroba tapioke, kao i od suhih škampa i male žute paprike poznate kao "pimenta de cheiro". Poslužuje se vruće u zdjelici od amazonske tikve, poznate kao cuia.

8. Black cake

Kao što i sam naziv ovog deserta govori, black cake je crna torta koja je popularna na Karibima. Obično se radi s pimentom i rumom, a može uključivati i sastojke kao što su melasa ili tamno smeđi šećer, crno vino i nekoliko različitih vrsta suhog voća. Također, treba spomenuti i da postoji miniserija pod nazivom Black Cake, koja je možda pridonijela tome zašto je toliko ljudi guglalo taj izraz ove godine.

9. Ashure

Ashure ili ašura deveti je najguglaniji recept u 2023. godini, a poznata je i pod nazivom Noin puding. Desert je to koji se obično priprema na blagdan Ašure, desetog dana islamskog mjeseca Muharrema, a u Armeniji se priprema oko Božića i Nove godine. Riječ je o desertu koji se priprema na razne načine, no mora imati najmanje sedam sastojaka, među kojima su pšenica, ječam, riža, bijeli grah, slanutak, pekmez, melasa od datulja, melasa od nara, sok od repe, sušeno voće i drugi.

10. Smelt

Na desetom mjestu najguglanijih recepata smjestila se riba smelt, koja obitava u  sjevernom Atlantiku i sjevernom Tihom oceanu, kao i rijekama, potocima i jezerima u Europi, Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Aziji. Ove se male ribice najčešće prže u ulju, a poslužuju se posipane svježim peršinom, s puno kriški limuna.

Pročitajte više