Hrvatska ima čak tri domaća riblja fast fooda, jeste li ikad jeli u nekom od njih?

Foto: Bojan Zibar

IAKO od fast foodova i dalje američki lanci kolo vode, Hrvatska ima čak tri domaća riblja fast fooda. Riječ je o Fish Delishu, Tunaholicu i Fish Houseu. Popisali smo sve lokacije (ako niste njihovi gosti otprije, iznenadit ćete se koliko ih je).

Fish Delish

Lokacije: Murter (Obala Murterskih Škoja bb), Bol na Braču (Ulica Vladimira Nazora 22), Vodice (Artina ulica 19B), Zagreb (Avenue Mall, Avenija Dubrovnik 16), Split (Trogirska ulica 10), Makarska (Lištun, Ulica 4), New Jersey (590 Valley Road Montclair)

Fish Delish je osnovan 2020. godine na otoku Murteru, pa se na jelovniku mogu pronaći razna jela od ribe, kao što su hamburgeri od tune, lososa i kozica, topli i hladni sendviči od kozica, salate od sirove tune i lososa, jela s tjesteninom i morskim plodovima, kao i još mnogo toga. Koncept uključuje spoj tradicionalnih ribljih jela s trendi formatom (što je ujedno i cilj svakog ovog ribljeg fast fooda s liste).

Tvorac Fish Delisha, Stefano Petrović, potječe iz ribarske obitelji, a prvu lokaciju otvorio je u srpnju 2020. godine i od tada je krenulo širenje, a lokacija koja je privukla najviše pažnje je svakako ona u New Jerseyju, otvorena početkom 2023. godine.

Tunaholic

Lokacije: Poreč (Ul. Svetog Eleuterija 6), Rovinj (Zdenac 11), Trogir (Radovanov trg 8), Zagreb (Arena Center, Ul. Vice Vukova 6), Ljubljana (Ciril-Metodov trg 16), Beograd (Kalenić pijaca, Njegoševa ulica)

Murterski Tunaholic ima mnoštvo lokacija, a nedavno su preselili onu zagrebačku. Svoju staru adresu u Petrinjskoj nakon godinu dana u Zagrebu zamijenili su novom pa se nalaze u Arena Centru. Drže jela od tune, morskog psa, lososa, srdela, lignji i ostalih morskih plodova i ribom, koja su svoje nazive dobila po starim ulicama i dijelovima grada Poreča, odakle je i potekla cijela Tunaholicova priča.

Fish House

Lokacije: Zagreb (Masarykova 19), Rovinj (De Amicis 2), Zadar (Ul. Šime Ljubavca 2)

Sve poznatija domaća franšiza Fish House by Chef Jasmin nedavno je otvorila lokal u centru Zagreba, a to im je treći po redu. Trenutno imaju dvadesetak sjedećih mjesta, dok za ljeto najavljuju terasu. Otvoreni su svaki dan osim nedjelje od podneva do 10 navečer. Osim ovog najnovijeg, franšiza se može pronaći u rodnom Rovinju te u Zadru.

U ponudi imaju petnaestak ribljih jela, kao što su burgeri s oradom, skušom, kozicama, tunom, razne varijacije pržene ribe poput fritadura od jadranske kozice, trlje, srdele i gavuna, brudet od lignji s palentom, kreativni prilozi poput carpaccia od tikvice, grilanih i mariniranih patlidžana, istarske skute, mozzarelle i raznih umaka poput majoneze s pestom od bosiljka.

"Želimo promovirati Mediteran i novi pristup u street food industriji na našim prostorima koristeći vrhunske sastojke i svježe namirnice. Pripremamo tradicionalna jela u modernom ruhu, a inspiracija dolazi iz drugih kultura i putovanja svijetom. Poseban naglasak stavljamo na mediteranske namirnice koje se idealno slažu s ribom. Meniji su osmišljeni planirano i pažljivo i ništa se od namirnica ne baca", objašnjava Jasmin Hajrula, koji stoji iza cijele priče.

Razlike između rovinjskog, zadarskog i zagrebačkog Fish Housea u konceptu nema, no ima par novosti. Zagrebački će raditi cijelu godinu, za razliku od Zadra i Rovinja gdje se radi o sezonskim objektima. Isto tako, u Zagrebu nude neka nova jela koja drugdje još nisu imali na meniju, kao što su lazanje s bijelom ribom, file srdele s coleslawom, bao bunsi punjeni brudetom od kozica, salata od hobotnice i jedno plant-based jelo, a to je bowl s gljivama.

Pročitajte više