Imamo recept za najkremastiju čokoladnu tortu naše čitateljice za kraj godine

Foto: Snježana Drusany

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? pronalazimo odlične ideje i recepte, a upravo smo ondje vidjeli provjereni recept naše čitateljice za kremastu čokoladnu tortu.

"Raskošna božićna torta od čokolade i lješnjaka. Ove godine pekla sam doista malo kolačića (tri vrste) i u stvari baš ih je bilo taman, a kraljica božićnog stola bila je ona - the torta", napisala je u objavi iznad fotografija njihova autorica Snježana Drusany. Njen recept za ovu tortu donosimo u nastavku, predlažemo da je ispečete za kraj godine.

"Torta za istinske ljubitelje čokolade, moćna, jaka, prepuna okusa. Nema brašna, nema praška za pecivo, ali ima čokolade, maslaca, prženih lješnjaka", stoji u opisu. Sastojci su za kalup promjera 26 cm.

Biskvit

5 jaja (vel. M)
150 g šećera u prahu

150 g maslaca sobne temperature
100 g mljevenih prženih lješnjaka
2 jušne žlice kakaa
100 g čokolade (koristim čokoladu koja sadrži 50-60% kakaa)
sol, mali prstohvat

Priprema biskvita

Kalup obložite papirom za pečenje. Obložite dno, stranice ne, niti ih trebate mazati bilo čime. Otopite čokoladu na pari. Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Dobro izmiksajte maslac i šećer, neka se lijepo povežu, pa zatim dodajte žumanjke, lješnjake, kakao, sol i rastopljenu čokoladu.

Na kraju lagano, ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Izlijte tijesto u kalup i pecite 35-40 minuta na 170/180°C, a ako koristite ventilator, tada pecite na 150°C. Pečeno tijesto prebacite na tacnu, uklonite papir i ostavite da se ohladi.

Krema

5 jaja (vel. M)
150 g šećera u prahu
150 g maslaca sobne temperature
100 g mljevenih prženih lješnjaka
2 jušne žlice kakaa
100 g čokolade (50-60% kakaa)

Dodatno trebate još i do 3 ml slatkog vrhnja kojim ćete ukrasiti tortu.

Priprema kreme

Dobro izmiješajte cijela jaja i šećer u prahu pa stavite kuhati na paru. Kuhajte uz stalno miješanje 8-10 minuta pazeći da se jaja ne zgrušaju. Pred kraj kuhanja dodajte čokoladu, neka se rastopi i poveže sa smjesom jaja i šećera, sklonite s pare, u vruće dodajte kakao i lješnjake i pustite smjesu da se ohladi.

U posebnoj posudi dobro izradite maslac, pa ga malo po malo dodajte u ohlađenu smjesu. Miksajte dok krema ne postane svjetlija i ne poveća volumen. Gotovom kremom premažite biskvit koji ste vratili u kalup za tortu (da ima stranice) i stavite u hladnjak da se stisne. Premažite zatim i tučenim slatkim vrhnjem. Dobro ohladite sve skupa.

Pročitajte više