Istarska uljara osvojila 100 bodova na prestižnom ocjenjivanju maslinovih ulja

Foto: Instagram/Mate Olive Oil

FLOS OLEI po mnogima je najutjecajniji vodič za ekstradjevičanska maslinova ulja na svijetu, a sada je objavio rezultate za 2024. godinu. Prema ovom vodiču sve iznad 90 bodova smatra se odličnim rezultatom, pa mnogi hrvatski maslinari imaju razloga za slavlje.

Prema Flos Oleiju Hrvatska se može pohvaliti s više od 30 odličnih maslinovih ulja s 90 i više bodova, a pobjednik među njima svakako je ulje Mate Bianca Bellezza iz istarske Uljare Mate Aleksandre Vekić, koje je osvojilo maksimalnih sto bodova.

Najbolje maslinovo ulje iz Istre, 30 ulja iz Hrvatske osvojilo više od 90 bodova

Ovo je jedino hrvatsko maslinovo ulje koje se našlo u top 10 ili, kako ga zovu, Flos Olei Hall of Fame, no i brojna druga hrvatska maslinova ulja osvojila su po 90 i više bodova, što je također odličan rezultat.

>> Ovo hrvatsko maslinovo ulje našlo se u top 10 na svijetu

Među najboljim uljima na svijetu našli su se Ipša i OLEA B.B. s 99 bodova, Chiavalon i Zubin s 98 bodova, Negri Olive i Mateo Belci s 97 bodova, Buršić, Oliveri, Červar, Monte Rosso, Tonin i Uljara Vodnjan s 96 bodova te Damir Vanđelić, Primizia-San Rocco, Uljara Al Torcio i Oleum Maris s 95 bodova.

No to nije sve - po 94 boda osvojila su ulja Grubić, Meneghetti, Zigante, Cuj i Giuseppe Lupieri-Cadenela, a 93 boda Marko Geržinić. Kristjan Brajko i Ante Babić osvojili su 92 boda, ulja Komarija, Vergal i Filip Čeko 91 bod, a 90 bodova otišlo je uljima Rheos, Anton Stojnić, Vošten i Olea Prima.

35 zlatnih medalja na prošlom ocjenjivanju

Da su hrvatska maslinova ulja među najboljima na svijetu, već je pokazalo prestižno ocjenjivanje New York International Olive Oil Competition, na kojemu je Hrvatska osvojila 35 zlatnih i 12 srebrnih medalja, a o čemu smo više pisali ovdje.

>> Odlične vijesti iz New Yorka: Hrvatska maslinova ulja osvojila 35 zlatnih medalja

Pročitajte više