Istina je, priprema šubarica nije za svakoga. Ali za hrabre imamo provjereni recept

Foto: Shutterstock

ISPECI biskvit, ohladi pa izreži, skuhaj kremu, hladi uz konstantno miješanje da se ne stvore grudice, eh sad je vrijeme da dodaš maslac, ali izrađeni jer - pazi! - želimo da krema bude glatka. A sad spoji te izrezane komadiće biskvita kremom, ali uredno, nemoj da sve bude puno mrvica i nemoj zaboraviti zagladiti ih izvana, pa neće na stol ići neuredne da se gosti zgražaju.

Uvaljaj ih u kokos, pa ajde, to ti je barem jednostavno, a onda ih pusti da se malo učvrsti sve skupa. Misliš da je gotovo? E nije, sad otopi čokoladu na pari i svaku šubaricu prelij s gornje strane i daj nemoj da ti curi ta glazura na sve strane, toliko truda da sada sve pokvariš - fokusiraj se!

Nema rezultata bez muke

Tako nekako bez uljepšavanja zvuči priprema slatkih malih šubarica koje nam nekad zadaju glavobolje. Priprema nije jednostavna i nećemo vam mazati oči da imamo recept koji ne traži ni trud ni vrijeme jer je to nemoguće.

Zna se kako se rade šubarice i nećemo izmišljati toplu vodu kad razgovaramo o ovim klasičnima. Izvedenice i razne varijante ne ulaze u tu priču i njima ćemo se pozabaviti nekom drugom prilikom.

Provjereni recept naše čitateljice

Na Index Receptima pronašli smo provjereni recept naše čitateljice po kojem ona šubarice peče već godinama i neizostavan su dio tacne s blagdanskim kolačima. Gdje krenuti? Prva je na redu priprema biskvita. Bjelanjke miksajte u čvrsti snijeg i dodajte mu šećer i još miksajte. Dodajte žumanjak po žumanjak i lagano miksajte.

Dodajte kuhanu kavu. Na kraju umiješajte sve suhe sastojke. Stavite sve u lim dimenzija 20 × 30 cm obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C 25 minuta. Biskvit ohladite. Za to vrijeme možete skuhati kremu.

Stavite kuhati mlijeko i brašno, koje stalno miješajte do guste kreme, najbolje pjenjačom da se ne stvore grudice. Kremu ohladite i u ohlađenu dodajte maslac izmiksan sa šećerom i vanilin šećerom. Slobodno dodajte mrvicu ruma ili likera od naranče/limuna ako želite.

Biskvit izrežite okruglim kalupićem i svaki prerežite na pola tako da iz jednoga dobijete dva koja ćete spajati kremom. Svaki spojeni krug (valjak, šubaricu) namažite u sredini i bočno cijeli uvaljajte u kokos. Na kraju čokoladu otopite na pari i dodajte joj vrhnje i ulje .Kada je sve sjedinjeno, stavite glazuru po šubaricama. Ostavite da se stisne i da se one ohlade, najbolje preko noći.

To je to, šubarice su gotove i možete navaliti. Kod nas je već postao običaj da one prve nestanu, pa čak i odmah prve večeri ili već prvo jutro, tako da ove godine moramo smisliti plan kako ih sakriti od ukućana koji se očito u blizini ovih slatkih kolačića ne mogu kontrolirati. Eh, da, skoro smo zaboravili, recept naše čitateljice možete pronaći na ovom linku. Sretno s izradom!

Pročitajte više