Italija pokreće prekršajni postupak protiv Slovenije zbog balzamičnog octa

Foto: Shutterstock

TALIJANSKA vlada pokreće prekršajni postupak protiv Slovenije u pokušaju obrane autentičnosti svog balzamičnog octa koji je geografski zaštićen.

Problem je nastao kada je početkom prošle godine slovenska vlada obavijestila Europsku komisiju kako planira standardizirati proizvodnju octa i svaki vinski ocat pomiješan s koncentriranim voćnim sokom ili moštom plasirati na tržištu kao "balzamični ocat".

Međutim, od 2009. godine izraz aceto balsamico di Modena (balzamični ocat iz Modene) mogu koristiti samo proizvođači iz talijanskog grada Modene i regije Emilia-Romagna.

Oko aceta je i ranije bilo sporova

Italija bi se prvo morala konzultirati s Europskom komisijom, pa, ako za to bude potrebe, pokrenuti postupak pred sudom pravde Europske unije. Talijanski premijer Mario Draghi dao je zeleno svjetlo državnom odvjetništvu za pokretanje prekršajnog postupka. 

Godine 2019. talijanski proizvođači balzamičnog octa izgubili su pravni spor kada su pokušali spriječiti njemačku tvrtku da koristi nazive aceto i aceto balsamico za svoje proizvoda od octa. U tom je slučaju luksemburški sud presudio da se zaštićeni izraz aceto balsamico di Modena "ne proteže na upotrebu pojedinačnih izraza koji nisu zemljopisni". Drugim riječima, zaštićena je oznaka aceto balsamico di Modena, ali ne i naziv aceto balsamico.

Problem i s prošekom

Podsjetimo, talijanska zastupnica Mara Bizzoto, pripadnica Lege Nord, pokrenula je ove godine inicijativu temeljem koje traži zabranu korištenja naziva prošek za tradicionalno hrvatsko desertno vino koje se već stoljećima proizvodi u Dalmaciji i Primorju. Također podsjećamo kako su hrvatski vinari do sada pokazali dobru volju i spremnost na kompromis dodavanjem pridjeva "dalmatinski" kako bi se učinila dodatna razlika između prošeka i talijanskog prosecca.

 

 

Pročitajte više