Je li ok račun dijeliti točno na pola ili je fer da svatko plati za svoje jelo?

Foto: Shutterstock

ODLAZAK na večeru s prijateljima trebao bi biti zabavno iskustvo. Odaberete restoran u koji ćete otići, pojedete neko fino jelo, podružite se, platite i na kraju se raziđete. No to nije tako lako kada se ne možete dogovoriti kako podijeliti račun. Upravo se to dogodilo 32-godišnjem Britancu Martinu, koji je zajedno sa svojom trudnom suprugom i dvoje prijatelja izašao na večeru. Za portal iNews podijelio je svoje neugodno iskustvo kada je na kraju večere stigao račun.

Prijatelj naručio puno skuplje jelo i tražio da plate jednako

Martin je za portal iNews ispričao kako ni on ni njegova trudna supruga nisu pili alkohol za vrijeme večere, već je svatko popio po jedan sok, dok su njihovi prijatelji cijelu večer pili alkohol. Već je u startu, kaže, računao da će on i njegova supruga morati platiti manje jer nisu toliko popili.

Zatim se njegov prijatelj odlučio "počastiti" Tomahawk odreskom, koji je koštao puno više od onoga što su naručili Martin i njegova supruga - burger, fish and chips i dva bezalkoholna pića. "U glavi sam izračunao da bismo supruga i ja za naša jela morali platiti otprilike 40 funti, što je puno manje od jednog odreska našeg prijatelja", rekao je Martin.

Međutim, kada je došao konobar, Martinov prijatelj ga je zamolio da račun podijeli na pola. "Moj prijatelj je rekao da nije od onih koji će se svađati oko novca. No bilo je gotovo 100 funti razlike u onome što smo naručili. Šokirao sam se, ali nisam htio dizati frku, pa sam nerado prislonio karticu", ispričao je Martin.

Morali platiti 75 funti za večeru koja ih je trebala koštati 40 funti

Na kraju su on i njegova supruga morali platiti 75 funti kako bi pokrili dio onoga što je naručio njihov prijatelj, dok ih je njihov dio za večeru koju su naručili trebao koštati tek oko 40 funti.

"Dolazak računa na kraju večere uvijek me ispuni nekim strahom. Hoće li druga strana biti poštena? Hoćemo li se sramotiti u restoranu dok se prepiremo koliko tko treba platiti? Naravno da ćemo rado podijeliti račun, ali kada druga strana naruči previše, očekujemo da će barem dobrovoljno pokriti svoje dodatne troškove", zaključio je Martin.

Pročitajte više