Jeste li ikad pekli slavne varaždinske klipiče? Imamo originalni recept

Foto: Maja Miličić

ZNAMO da volite mijesiti, pa uvijek obraćamo pažnju na svaki novi recept za dizano tijesto naših čitatelja i čitateljica iz Facebook grupe Index Recepti: Što ste danas kuhali?, a upravo smo našli jedan za varaždinski klipič (da, ovaj varaždinski piše se baš s č, a ne ć) Maje Miličić.

>> Recept za originalni varaždinski klipič našli smo doslovno na ulici

Inače, Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 6. listopada 2020. godine objavila da je varaždinski klipič dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine, kada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela za to zahtjev.

Varaždinski klipič po definiciji je ručno rađeno pšenično mliječno pecivo proizvedeno od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli od kojih se mijesi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 cm koji s obje strane moraju imati po 4 nabora. Izvana je tamnožute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla. Evo i recepta.

Varaždinski klipič

Za tijesto ćete trebati:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 700 ml mlijeka, toplog
  • 250 ml ulja
  • 80 g svježeg kvasca
  • 25 g soli
  • 1 žličica šećera

Dodatno pripremite:

  • 1 žumanjak za premaz
  • sjemenke po želji za posipanje

U zdjeli pomiješajte kvasac, 200 ml toplog mlijeka, šećer i 1 žlicu brašna. Ostavite da se diže oko 10 minuta. Brašno prosijte u veću zdjelu, dodajte sol, ulje i dignuti kvasac pa s ostatkom toplog mlijeka zamijesite mekano tijesto. Tijesto mijesite oko 10-15 minuta. Pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže 90 minuta.

Dignuto tijesto premijesite i podijelite na 25 loptica, pokrijte krpom i ostavite 30 minuta da se dižu. Svaku lopticu razvaljajte da bude dugačka oko 20 centimetara. Razvaljano tijesto počnite motati od dolje prema gore i usput ga razvucite u dužinu tako da klipiči budu dugi 23-25 centimetara. Složite ih na lim obložen papirom za pečenje i stavite da se opet dižu 20-30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Razmutite jaje i premažite klipiče. Po želji ih posipajte kimom ili sezamom. Stavite ih u zagrijanu pećnicu 10 do 12 minuta. Poslužite tople ili ohlađene.

Pročitajte više