Kako je recept za tortu od mrkve na Balkanu gdje se torte od mrkve ne jedu postao hit

Foto: Shutterstock

TORTA od mrkve definitivno nije slastica koja se na ovim prostorima tradicionalna priprema, no u zadnje vrijeme je vrlo često viđamo u raznim kulinarskim grupama na Facebooku, po postovima na Instagramu i domaćim YouTube kanalima. Ljudi su oduševljeni neobičnom, a tako sočnom slasticom.

"Tako je sočna, ovo mi je sad definitivno as u rukavu jer se može ispeći dan ili dva unaprijed i okus je još bolji kad odstoji", "Iako smo bili skeptični jer koliko dobra može biti torta od mrkve, svidjela se svima. I klincima i nama, predobra", "Prvi put sam radio s kiselim vrhnjem u kremi i ovo je puno bolja opcija od samog maslaca i šećera u prahu. Čak mi je postala najdraža torta", neki su od komentara.

Nastala po uzoru na slasticu iz srednjeg vijeka

Nerijetko je smatramo američkom slasticom, no moderna verzija kolača od mrkve najvjerojatnije potječe od srednjovjekovnih pudinga od mrkve u kojima su uživali Europljani.

U srednjem vijeku u Europi, kaže jedan dio povjesničara, kada su zaslađivači bili rijetki i skupi, mrkva se koristila kako bi zasladila kolače i deserte. U Britaniji je mrkva kao zaslađivač postala opet popularna za vrijeme Drugog svjetskog rata uslijed nestašice dijela živežnih namirnica, kada je Ministarstvo hrane širilo recepte za božićni puding od mrkve i kolač od mrkve.

Kolači od mrkve su doživjeli preporod u Britaniji krajem 20. stoljeća. Počelo ih se doživljavati kao zdrave kolače, naročito kad se u sastojcima nađu smeđi šećer, integralno brašno i nasjeckani orašasti plodovi. Dojam zdravog malo kvare šećerne glazure i kreme od svježeg sira koji nije loš, no u kombinaciji s puno šećera teza da je desert zdrav pada u vodu. Ok, možemo ga nazvati zdravijim.

Bitno da je sočno i kremasto

Bio on manje ili više zdrav, važno je da je fin. Kolač, odnosno torta od mrkve je sočna, kremasta i vrlo zanimljivog okusa, a nije loše napraviti je dan unaprijed. Zato je i postala hit za razne proslave - možete si osloboditi vremena za druge stvari dok vas torta već spremna čeka u hladnjaku. Sigurno je još jedan plus i to što je zbog kiselog vrhnja u kremi lagano kiselkasta, pa i osvježavajuća.

Jako dobro izdrži par dana u hladnjaku i ne suši se, tako da ne brinite ako ostane koji komadić za sutra ili preksutra. S obzirom na godišnje doba možete se poigrati raznim začinima, pa je zimi pametno u biskvit dodati malo mješavine za medenjake.

Može se napraviti u obliku okrugle torte pa rezati na šnite ili u pravokutnom limu za pečenje i rezati na kocke. Sigurno ste vidjeli i kako je ova slastica sve popularnija na uskrsnom stolu jer je sastojcima i prigodna, a mlada mrkvica - uz drugo mlado povrće - označava početak proljeća.

Izvrsno funkcionira i kao "naked", odnosno gola torta - ona koja nema sloj kreme sa strane već je samo zaglađena i lako se raspoznaju slojevi biskvita i kreme.

Imamo odličan recept

Recept za kolač od mrkve po kojem je uvijek radimo je prilično jednostavan. Orahe možete nasjeckati kako bi ostali malo veći komadi, no ako radite tortu za, primjerice, dječji rođendan, i ne želite komadiće oraha u biskvitu, slobodno ih sameljite (pod pretpostavkom da nitko nije alergičan).

Krem sir slobodno zamijenite svježim glatkim sirom, dakle onim koji nema grudice, a bilo bi dobro da je punomasni jer je osjetno kremastiji od posnog. Naribana korica limuna ili naranče su definitivno dobrodošli, kao i ekstrakt vanilije koji će fino zamirisati kremu.

Recept možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više