Kako napraviti kouign-amann, prema mnogima najkompliciranije, ali i najfinije tijesto

Foto: fieldandfire/Instagram

KOUIGN-AMANN slatki je bretonski kolač napravljen od laminiranog tijesta. Jede se topli, a u prijevodu s bretonskog jezika kouign-amann doslovno znači "kolač s maslacem", što je i prikladno, jer od šest sastojaka koji su potrebni da bi se napravio ovaj kolač, maslac je zastupljen u najvećoj količini.

Kouign-amann kolač je koji je osmišljen u ribarskom gradiću Douarnenezu, smještenom na zapadu francuske regije Bretanja, i to prije 160 godina. A nastao je sasvim slučajno, i to kada je pekar Yves René Scordia već rasprodao sve kolače i trebao na brzinu popuniti zalihe.

Kolač koji je nastao slučajno

Otkrivši da ima tijesto za kruh, maslac i šećer, spojio je sastojke tehnikom preklapanja koja se koristi za lisnato tijesto i tako se rodio kouign-amann, kolač koji je vrlo brzo postao popularan diljem Bretanje, ali i u cijeloj Francuskoj. 

Kolač se često pripisivao većim gradovima u Bretanji kao što su Vannes, Saint-Malo ili La Rochelle, a kako se s vremenom počeo proizvoditi u velikim količinama i neki su pekari izmijenili originalni recept, pekari iz Douarneneza koji su ga pravili na tradicionalan način su osnovali Udrugu Kouign-Amann iz Douarneneza, s ciljem očuvanja kvalitete kolača i tehnika koje se koriste kako bi se napravio.

Ono što kouign-amann čini tako posebnim je njegova izrada, a iako se pravi od jednostavnih sastojaka kao što je tijesto za kruh, maslac i šećer, sve se oslanja na tehniku. Sastojci su vrlo bazični i jednostavni, no priprema ovog kolača nije za početnike. Ako se, ipak, odlučite napraviti ovaj ukusni kolač, evo što će vam sve trebati i kako se radi, korak po korak.

Recept po kojemu će svakome uspjeti

Za pripremu ovog kolača trebat će vam 150 g brašna, 100 ml vode, 3 g kvasca, 3 g soli, 175 g maslaca, 175 g šećera i malo mlijeka. Za početak morat ćete izmiksati brašno, vodu, kvasac i sol, a zatim mijesiti tijesto od 8 do 10 minuta dok ne bude glatko. Zdjelu prekrijte čistom krpom i ostavite u hladnjaku 30 minuta.

Pobrašnite kuhinjski pult i razvaljajte tijesto u pravokutni oblik da bude debelo otprilike 1 cm. Maslac naribajte po tijestu i po njemu ravnomjerno pospite šećer. Prstima nježno sjedinite šećer s maslacem, no pazite da ne probušite tijesto. Tijesto zatim preklopite tako da dobijete oblik manjeg pravokutnika.

Tijesto razvaljajte u pravokutnik i tri puta ga "okrenite" za 90 stupnjeva prema tehnici za izradu lisnatog tijesta. Da biste to učinili, preklopite tijesto na trećine - presavijte vanjsku trećinu da pokrije središnju trećinu i zatim preklopite preostalo tijesto preko vrha. Tijesto okrenite za 90 stupnjeva i razvaljajte na pravokutnik.

Ponovite postupak još dva puta, pazeći da tijesto okrenete za 90 stupnjeva i da vaša radna površina i valjak budu posuti brašnom. Također, pazite da lagano "okrećete" tijesto tako da šećer i maslac ne izađu van. 

Kada završite s tim, možda najtežim procesom, tijesto prebacite u posudu za pečenje i utisnite ga u nju. Nožem na vrhu tijesta zarežite oblike dijamanta i tijesto premažite mlijekom pa pecite 35 minuta na 180 stupnjeva. Nemojte ga odmah izvaditi iz posude, već ga ostavite 15 do 20 minuta, a prije posluživanja po vrhu pospite malo šećera.

@smallhandskitchen First attempt at making kouign amann! #kouignamann #pastry ♬ L'amour, l'amour, l'amour - Bon Entendeur & Mouloudji

Pročitajte više