Kako napraviti pangrattato, takozvani parmezan siromašnih

Foto: Shutterstock

PANGRATTATO je talijanski izraz za mješavinu prženih krušnih mrvica koje se obično koriste za dodavanje teksture i okusa raznim jelima.

Dok su obične krušne mrvice jednostavno osušen i sitno mljeven kruh, pangrattato se priprema ribanjem ili usitnjavanjem starog kruha u procesoru hrane dok mu tekstura ne postane gruba, a zatim se tostira s maslinovim uljem i začinima kao što su češnjak, začinsko bilje ili pahuljice čilija.

Danas se smatra gurmanskim začinom, ali nekada je služio za dodavanje okusa povrću ili tjestenini onima koji si nisu mogli priuštiti parmezan.

Umijeće stvaranja nečega ni iz čega

Priča iza sira za siromašne (il formaggio dei poveri) dolazi od jedne od glavnih vrlina Talijana,  umijeća stvaranja nečega ni iz čega. Arrangiansi je talijanski izraz koji se odnosi na praksu snalažljivosti i kreativnosti u pronalaženju rješenja za probleme s ograničenim resursima.

Ovaj je koncept duboko ukorijenjen u talijanskoj kulturi, posebno u južnoj Italiji, gdje su se ljudi kroz povijest suočavali s velikom neimaštinom. Tako se stari i tvrdi kruh, baš kao i sir, ribao i začinio češnjakom, solju, uljem i začinskim biljem te posuo po vrhu jela.

Priprema i varijacije

Priprema pangrattata je vrlo jednostavna. U vruću tavu najprije stavite naribani stari kruh, prelijte s malo maslinova ulja i posolite. Kako biste poboljšali okus, možete dodati druge sastojke, poput češnjaka, sitno nasjeckanog začinskog bilja ili čilija. Nakon što krušne mrvice poprime zlatnosmeđu boju, maknite tavu s vatre i stavite je sa strane.

Klasični pangrattato se priprema tako da zagrijete malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i režanj oguljenog češnjaka na srednjoj vatri. Nakon što češnjak poprimi zlatnu boju, izvadite ga iz tave i dodajte krušne mrvice. Promiješajte i pržite mrvice dok ne poprime zlatnu boju. Maknite s vatre i začinite solju i mrvicom crnog papra.

Ako svom pangrattatu želite dodati orašasti okus, u tavi zagrijte malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja na srednjoj vatri. Dodajte krušne mrvice, sitno sjeckane lješnjake i listiće ružmarina. Promiješajte kako bi se sve sjedinilo i pustite da se prži dok mrvice ne poprime zlatnu boju. Skinite s vatre i posolite.

Pangrattato s okusom rajčice se priprema zagrijavanjem maslinovog ulja i prženjem češnjaka baš kao i u klasičnoj verziji, ali se nakon uklanjanja češnjaka iz tave dodaje malo paste od rajčice.

Pastu od rajčice je potrebno malo promiješati dok se ne otopi i pomiješa s uljem, a zatim se dodaju krušne mrvice i prže dok ne upiju ulje i poprime zlatnocrvenu boju. Dobivenu smjesu zatim možete začiniti prema vlastitom ukusu.

Pangrattato se može koristiti na različite načine. Možete ga posipati po vrhu jela neposredno prije posluživanja ili ga poslužiti u zdjelici i prepustiti gostima da se sami posluže. Sada pogledajmo neke ideje za recepte koji koriste pangrattato.

Korištenje u jelima

Pangrattato je svestran sastojak koji se može koristiti u raznim jelima za dodavanje okusa i teksture. Koristite ga za paniranje ili pospite po jelima s tjesteninom, kao što su špageti carbonara ili cacio e pepe, za malo dodatnog okusa i hrskavosti.

Može biti zanimljiv dodatak gotovo svakom rižotu ili se koristiti kao preljev za pečeno povrće, a odlično pristaje uz klasični američki mac and cheese. Mogućnosti zaista ima mnogo i ovo je sjajan način da iskoristite stari kruh i dodate novu dimenziju raznim jelima.

Pročitajte više