Kako pripremiti ciklu da bude ukusna i najvećim hejterima

Foto: Shutterstock

CIKLA je udomaćena na drevnom Bliskom istoku, a stari Egipćani i Grci uzgajali su je prvenstveno zbog lišća. Smatra se da se u rimsko doba počinje uzgajati i zbog korijena, a u srednjem vijeku upotreba cikle u svakodnevnoj prehrani bila je prilično raširena te se koristila i kao lijek za bolesti vezane uz probavu i krvotok. Sredinom 19. stoljeća sok od cikle se često koristio za dodavanje boje vinu. 

Danas se s ciklom uglavnom susrećemo u konzerviranom, ukiseljenom ili kuhanom obliku, ali može se pripremati na bezbroj načina, a pronalazak pravog recepta mogao bi vas natjerati da stvarno počnete cijeniti ovo ukusno povrće složenog okusa.

Kako odabrati ciklu u trgovini

Cikla može biti malena poput rotkvice, ali i toliko velika da ju je teško čitavu obuhvatiti šakom. Za konzumaciju je najprikladnija cikla manje do srednje veličine jer veliki primjerci imaju čvrstu i drvenastu sredinu, no velika cikla dobro podnosi dugotrajnu izloženost visokim temperaturama pa je pogodna za pečenje u pećnici.

Prilikom kupnje bilo bi dobro da joj nije odstranjen dugačak i tanak korijen koji se nalazi na dnu. Ako je lišće još uvijek pričvršćeno, potražite ono koje izgleda svježe, a ne uvelo. Čak i ako ne planirate koristiti lišće, listovi će vam dati dobar dojam o tome koliko je cikla svježa.

Kako čuvati ciklu

Osim ako ne namjeravate odmah kuhati s njom, ciklu je potrebno pravilno skladištiti. Ne samo da će pravilno skladištena cikla trajati dulje već će biti i boljeg okusa. Odrežite lišće, ali ostavite oko 2 centimetra stabljike. Zatim ciklu lagano zamotajte u papirnate ručnike i u hladnjaku čuvajte u plastičnoj vrećici na zip do dva tjedna.

Kada ste spremni za pripremanje cikle, izvadite je iz hladnjaka i nježno izribajte četkom kako biste uklonili prljavštinu. Nakon što ste je na ovaj način oprali, spremna je za pripremu.

Sirova cikla

Sirova cikla i njezino lišće mogu se koristiti na razne načine. Lišće sadrži više željeza od špinata, a može se nasjeckati i koristiti u salatama. Korijen može biti žilav pa ga je potrebno narezati ili naribati na vrlo tanke ploške. Izvrsno funkcionira kao dodatak u coleslaw salati i raznim relišima. Recept za hrskavu i osvježavajuću salatu od ribane cikle i mrkve možete pronaći OVDJE.

Kuhana cikla

Cikla je ukusna na bilo koji način, a kako biste pronašli recept koji vam se najviše sviđa, potrebno je malo eksperimentirati. Imajte na umu da su i crvena i žuta cikla izvori prirodnih bojila i da će obojiti sve što dotaknu, uključujući vašu odjeću i ruke. Nakon što je cikla skuhana, mogućnosti njezine upotrebe su ogromne.

Kuhanu ciklu možete koristiti u salatama, napraviti humus ili umiješati u smoothije. Može se narezati na kockice za salatu ili zgnječiti za pripremu umaka ili namaza. Recept za tartar od cikle kako ga pripremaju u restoranu Vinodol možete pronaći OVDJE.

Pečena cikla

Rezanje cikle na kriške ili četvrtine ubrzat će vrijeme pečenja. Očišćenu ciklu osušite papirnatim ručnicima, odrežite ostatke stabljike i uklonite tanki, duguljasti korijen. Prelijte maslinovim uljem, posolite i popaprite pa premjestite na lim za pečenje obložen aluminijskom folijom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 30 minuta ili dok cikla ne omekša. Gotovu ciklu izvadite iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi pa joj ogulite kožu. Recept za pečenu ciklu s mozzarellom možete pronaći OVDJE.

Nutritivna vrijednost

Cikla je bogata prirodnim šećerima, ali sadrži i dovoljnu količinu vitamina i minerala da bi se smatrala zdravim dodatkom mnogim jelima. Odličan je izvor kalija, a naše tijelo opskrbljuje i nitratom, hranjivom tvari za koju se pokazalo da poboljšava izvedbu prilikom vježbanja.

Također, može pomoći u zaštiti krvnih žila i smanjivanju krvnog tlaka. Stoga vam preporučujemo da ciklu jedete što češće, a osim što je zdrava, svakako spada među jeftinije namirnice. U nastavku možete pronaći još četiri ideje za kuhanje s ciklom.

Juha od cikle

Kolač od cikle

Rižoto od cikle s balsamicom i pancetom

Veganske pljeskavice od cikle

Pročitajte više