Kako pripremiti šparoge? Uz ovih 5 metoda više ih nikada nećete prekuhati ili prepeći

Foto: Shutterstock

ŠPAROGE su omiljeno proljetno povrće, a njihova sezona traje još kratko, zato ih treba maksimalno iskoristiti i jednom za svagda naučiti koji je najbolji način pripreme šparoga i savladati ga.

Iako su odličan dodatak tjestenini i fritaji, mogu biti i odličan prilog mnogim jelima, no vrlo lako ih je prekuhati, do te mjere da postanu kašaste i ne više toliko ukusne. Kako biste to izbjegli, isprobajte jedan od ovih pet načina za pripremu šparoga.

Kako ispeći šparoge

Odrežite krajeve šparoga i zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Lagano začinite šparoge solju i paprom te ih pokapajte s otprilike jednom žlicom maslinova ulja. Stavite ih na lim za pečenje i pecite ih 8 do 12 minuta, ovisno o debljini šparoga. Šparoge obavezno okrenite na drugu stranu na pola pečenja, kada primijetite da su porumenile. Od pečenih šparoga na kraju možete napraviti, primjerice, ovu ukusnu salatu od kvinoje i šparoga.

Kako pirjati šparoge

Ova metoda najbolje funkcionira za tanke šparoge ili one osrednje debljine. Prvo odrežite krajeve šparoga, a zatim ih narežite na komade od otprilike 2 centimetra. Dodajte jednu žlicu ulja ili maslaca u tavu od lijevanog željeza ili neku drugu tavu u kojoj ćete ih pirjati, a zatim dodajte šparoge i začinite ih solju i paprom. Kuhajte 3 do 6 minuta, dok ne postanu svijetlo zelene, uz neprestano miješanje. 

@aldentediva Beginner’s course for asparagus. I love this vegetable as a side for anything 😊 #asparagus #vegetablesidedish #easysidedish #foodtiktok ♬ original sound - Tara “T” Ippolito 💜

Kako kuhati šparoge na pari

Odrežite krajeve šparoga. Vodu ulijte u lonac i stavite da prokuha, a zatim na lonac stavite umetak za kuhanje na pari i u njega složite šparoge. Poklopite ih i kuhajte na pari 3 do 5 minuta. Zatim ih izvadite, obrišite višak vode s njih papirnatim ubrusom i poslužite. Šparoge možete kuhati i u vodi 15 do 20 minuta, a zatim ih izblendati i od njih napraviti krem juhu.

Kako grilati šparoge

Kako biste spriječili da se šparoge na roštilju prepeku, za roštiljanje iskoristite deblje stabljike. Odrežite krajeve šparoga, a u međuvremenu zapalite roštilj ili zagrijte grill tavu. Premažite šparoge uljem i začinite ih solju i paprom pa ih stavite na roštilj ili tavu, povremeno okrećući, i pecite 5 minuta.

@skinnytaste The only grilled asparagus recipe youll need this summer ☀️ see link for the full recipe 👆🏻 #grilledasparagus #grilledveggies #healthysummerrecipes #asparagusrecipe ♬ Strawberry - Prod. By Rose

Kako blanširati šparoge

Blanširanje je sjajan način da šparoge ispadnu hrskave, bilo da ih poslužujete odmah ili dodajete u salatu ili tjesteninu. Zakuhajte lonac posoljene vode, a zatim dodajte šparoge i kuhajte jednu do dvije minute. Izvadite ih i odmah uronite u zdjelu s ledenom vodom. Pustite da tako odstoje dok se potpuno ne ohlade, a zatim ih ocijedite.
 

Pročitajte više