Kako su zapravo nastale svima nam omiljene palačinke

Foto: Unsplash

PALAČINKE su omiljeno jelo u kojem ljudi uživaju u svakom kutku svijeta, a imaju bogatu i drevnu povijest koja seže još u pretpovijesno doba. Od najranijih žrvnjeva iz kamenog doba, preko antičke Grčke i Rima, do srednjovjekovne Europe i šire, palačinke su se kroz povijest razvijale i prilagođavale te su postale jedno od najčešće pripremanih jela u kuhinjama diljem svijeta.

Prapovijesno podrijetlo

Analiza škrobnih zrnaca na 30.000 godina starim alatima za drobljenje nam je otkrila kako je pračovjek već u to vrijeme izrađivao brašno od rogoza i paprati. Pretpostavlja se kako su "primitivne palačinke" pripremane miješanjem brašna s vodom i pečene na vrućem, namašćenom kamenu. Rezultat je vjerojatno bio sličniji suhim krekerima nego modernoj palačinki, ali je ideja bila ista.

Kada je Oetzi, ledeni čovjek čiji su ostaci pronađeni u Alpama 1991. godine, krenuo na svoj posljednji pohod prije 5300 godina, čini se da su palačinke, ili barem nešto slično palačinkama, bile uobičajena dijeta tadašnjih ljudi.

Njegovi posljednji obroci, uz meso jelena i kozoroga, sadržavali su mljevenu Einkorn pšenicu, a komadići drvenog ugljena koje je konzumirao s njima sugeriraju kako je ta pšenica bila u obliku palačinke pečene na otvorenoj vatri.

Antičko doba

Stari Grci su bili poznati po svojim palačinkama, koje su pripremali od pšeničnog brašna, maslinovog ulja i kiselog mlijeka, a uglavnom su ih jeli za doručak zaslađene medom. Najranije zabilježeno spominjanje palačinki potječe iz antičke Grčke u 5. stoljeću prije Krista i dolazi od jednog pjesnika koji u svojoj pjesmi spominje tople palačinke.

Hrvatska riječ palačinka najvjerojatnije dolazi od latinske riječi placenta, koja je u vrijeme starog Rima značila plosnati kolač, a kratko djelo rimskog konzula Katona Starijeg, O poljodjelstvu, iz otprilike 160. g. pr. Kr. uključuje razrađeni recept za rimsku verziju palačinki.

Bogata povijest palačinki nam pokazuje da su one omiljena hrana već tisućama godina te se u njima jednako uživa i danas. Tako da, idući put kada budete okretali palačinke na tavici, prisjetite se dugačke povijesti i kulturnog značaja ovog ukusnog jela.

Mekane palačinke

Mekane američke palačinke

Škotske palačinke kraljice Elizabete II.

Japanske palačinke

Marokanske palačinke

Pročitajte više