Kilogram medvjeđeg luka na tržnici košta 12 eura

Foto: Index

SEZONA je medvjeđeg luka, samonikle biljke koja je poznata još i kao srijemuš, crijemuš, divlji luk ili šumski luk (eng. wild garlic - divlji češnjak). U ovo doba godine raste po šumama, uz šumske putove i potoke, uglavnom na skrivenijim, vlažnijim tlima. Vrlo se često i rado koristi u kulinarstvu, a okusom je sličan češnjaku i vlascu.

Iako raste do lipnja, najbolje vrijeme za berbu je sada s obzirom na to da kasnije kreće cvjetati i tada listovi više nisu toliko delikatni i fini. Idete li sami u berbu, morate pripaziti da ga ne zamijenite za neku drugu biljku jer je sličan i pojedinim otrovnim samoniklim biljkama.

Savjeti iz prve ruke

Kako ga najlakše prepoznati i ne pomiješati ga s otrovnim biljkama te što se sve s njim može napraviti, neki dan nam je otkrila Gloria Glušac, žena koja stoji iza Facebook profila Gloryday - ljekovito bilje i njegove čari, a već se godinama bavi samoniklim biljem, od kojeg izrađuje prirodnu kozmetiku. Osim toga, na svojim društvenim mrežama kroz edukativan sadržaj uči druge o samoniklom bilju.

O samoniklom bilju ova poduzetna Zagorka učila je od bake i djeda još kao dijete, a cijeli intervju s Glorijom možete pročitati ovdje.

A što kad vam se ne ide u berbu?

Ako ipak niste u mogućnosti ili jednostavno nemate volje ići u berbu medvjeđeg luka, možete ga kupiti i po tržnicama. Mi smo baš jutros na zagrebačkom Kvatriću na više štandova vidjeli svežnjiće, a prodaju se po oko 1.50 eura. Kilogram je 12 eura.

Odlučite li se na kupnju, od medvjeđeg luka već danas ili sutra pripremite pikantnu kajganu, kremastu juhu, mirisni pesto, aromatični maslac ili sol obogaćenu ovom divljom biljkom, koja će savršeno ići uz razne vrste mesa - najbolje neke masnije, odležane komade goveda s grilla.

Pročitajte više