Koja su to nova, moderna pravila ponašanja u restoranima? Evo što kažu stručnjaci

Foto: Shutterstock

POSJET restoranu trebao bi biti užitak - konačno ste izašli van i ne morate kuhati, no ponekad toliko stvari može pokvariti doživljaj, od čekanja u redu za stol do djece koja trče po restoranu.

Britanski Guardian razgovarao je s nekoliko ljudi iz industrije - influencerom i recenzentom restorana Kar-Shing Tongom, vlasnicima restorana Meriel Armitage i Glenom Montgomeryjem, savjetnicom Lorraine Copes te urednicom gastro portala Elizabeth Carter. Evo što su imali za reći na neka od gorućih pitanja kada je riječ o ponašanju u restoranima i nekim modernim pravilima ponašanja.

 U popularni restoran možete ući, ali bez rezervacije, jeste li spremni čekati u redu?

"Ni pod kojim uvjetom", kaže Copes i dodaje da su redovi učinkoviti ako je riječ o velikom restoranu s velikim brojem gostiju koji se samo izmjenjuju, ali u suprotnom će otići na neko drugo mjesto. Armitage i Carter nevoljko bi stali u red, a Montgomery, potaknut nedavnim iskustvom gdje je čekao 25 minuta za odličan ručak, kaže da je bilo vrijedno čekanja i da bi to ponovio.

Je li psima mjesto u restoranu?

Nitko ne želi sjediti pored psa koji laje i koji je neugodnog mirisa. I dok su neki, kao što je Kar-Shing Tong, spremni riskirati, jer postoje i dobro odgojeni psi, drugi misle da psima nije mjesto u restoranu. "Bila sam u pubu gdje je pas držao šape na stolu, gdje ide hrana. Nisam ljubitelj pasa u restoranima", kaže Copes.

U restoran želite donijeti svoju rođendansku tortu, bi li vam restoran to trebao naplatiti?

Donošenje vlastite torte u restoran znači da nakon ručka ili večere nećete naručiti desert s menija restorana pa se postavlja pitanje bi li restoran to trebao naplatiti. "To je izgubljeni prihod, trebala bi postojati neka naknada", misli Copes, no ne slažu se svi. "Ne mislim da je to pošteno ili nepošteno. To može biti pravilo restorana, ali djeluje zlobno", kaže Kar-Shing.

Biste li podržali odluku restorana da za vrijeme ručka/večere zabrane korištenje telefona?

Restoran nije tu da diktira što ćemo raditi. Ako gosti skrolaju umjesto da se fokusiraju na svoje prijatelje ili hranu, to je njihova briga, smatra Kar-Shing. Osim toga, dijeljenje slika jela na društvenim mrežama može biti dobra stvar za restoran, smatra Copes.

Jesu li pravila odijevanja prihvatljiva?

Neki sugovornici smatraju da je to sasvim u redu i da se na nekim mjestima mora poštivati dress code, no Copes se ne slaže s tim. "Fokus bi trebao biti na vašem stolu, a ne na susjednom stolu i onome u što je tko odjeven. Dugo su se vremena kodeksi odijevanja koristili za isključivanje ljudi. Ono što imaju na sebi trebalo bi biti nevažno", kaže ona.

Je li razumno da restorani zabranjuju ulaz djeci mlađoj od 12 godina?

"Zabrana izgleda podlo", kaže Kar-Shing, a Copes smatra da isključuje velik dio ljudi. Ipak, imperativ je da roditelji kontroliraju svoju djecu. Kar-Shing je radio u restoranima u kojima su djeca znala podivljati, a dodaje da je to jako opasno kada konobari hodaju s toplim jelima i pladnjevima.

Bi li sjedenje za stolom trebalo biti vremenski ograničeno?

"Općenito, naš je posao biti gostoljubiv", kaže Montgomery, priznajući da su vremenska ograničenja izazovna. Ipak, smatra da je to sasvim u redu, ali da večera ne smije djelovati žurno i da ne smije izgledati kao da konobar požuruje goste. "Mora biti jako organizirano i da se sve što gost želi, servira u određenom vremenu", kaže.

Mogu li odrasli naručiti jelo s dječjeg menija?

Bilo da ne mogu puno pojesti, žele uštedjeti ili im se jednostavno jede nešto s dječjeg menija, brojni su razlozi zbog kojih odrasla osoba može naručiti nešto što je namijenjeno za djecu. No, kada bi ljudi to stalno činili, restorani bi propali. "Ako želite lagani obrok, postoje druga jela koja možete odabrati", kaže Kar-Shing, a Armitage dodaje da bi bilo grozno da u restoranu imate 15 odraslih i da svi naruče dječji meni.

Je li u redu da kafići koji poslužuju brunch zabrane laptope vikendom?

"To je prihvatljivo i u vrijeme velikih gužvi", kaže Kar-Shing i dodaje da ne bi bilo idealno da netko tri sata zauzima mjesto i pije jednu šalicu kave dok radi, a netko bi na njegovom mjestu možda nešto pojeo. "Na taj način sve podsjeća na posao, što nikako nije dobro. Vikendima bi prijenosna računala trebala biti zabranjena", kaže Armitage.
 

Pročitajte više