Koliko lovorov list stvarno poboljšava okus hrane?

Foto: Pixabay

LOVOROV list je važan sastojak mnogih variva, gulaša, mesnih i ribljih jela, kao i marinada i umaka, ali često u konačnom jelu zapravo ostane nezapažen. Međutim, ovi mirisni listovi igraju važnu ulogu u dodavanju suptilnog sloja okusa jelima u kojima se koriste.

>> Recept za čaj od lovorovog lista

Ovaj neupadljivi začin se već stoljećima koristi u mediteranskoj i indijskoj kuhinji i zapravo je puno moćniji nego što se to na prvi pogled čini. Lovor ne samo da oživljava jela već i ističe okus drugih biljaka i začina, kao i mesa i peradi.

Kakvog je zapravo okusa?

Svježi listovi su vrlo blagi i svoj puni okus razviju tek nekoliko tjedana nakon branja i sušenja. Ako se jedu cijeli, imaju oštar, gorak i ljut okus. Miris lovorovog lista je uočljiviji od njegovog okusa, a kada se osuši, razvija herbalnu i blago cvjetnu aromu koja je slična origanu i majčinoj dušici.

>> Recept za ljuti pileći paprikaš

Kako biste doista osjetili okus lovora, dodajte par listova u lonac s kipućom vodom i pustite da kuha pet minuta. Vjerojatno ćete osjetiti blag okus mentola i eukaliptusa koji dolaze od eugenola, kemikalije koja se nalazi u listovima lovora.

Ako ga ostavite da se kuha dulje, primjerice oko sat vremena, oštar okus mentola će se smanjiti i pojavit će se složenije arome poput čaja. Ovo su okusi koje želite dodati svojim varivima, umacima i mesnim jelima.

>> Recept za vojnički grah iz JNA

Kada kuhate s lovorom, cijele listove treba dodati na početku kuhanja kako bi imali vremena pretočiti svoj okus u jelo. Pravilo je da se koristi jedan list na svake četiri porcije. Prije posluživanja listove uklonite jer mogu biti žilavi i gorki ako se pojedu cijeli. Lovorov list koji je zdrobljen ili samljeven će imati intenzivniji okus i najbolje ga je koristiti umjereno. 

Može li se preskočiti u receptu?

Lovorov list, po svojoj prirodi, igra sporednu ulogu u odnosu na druge, istaknutije okuse. Ali baš kao što se malo svježe mljevenog papra možda neće odmah prepoznati u varivu ili juhi, on je tu kako bi dodao suptilnu notu pozadinskog okusa.

>> Recept za povrtnu juhu s lećom i ječmom

Snaga i okus lovorovih listova povećavaju se s vremenom kuhanja, tako da najbolje funkcioniraju kada se koriste u jelima koja lagano krčkaju, poput variva i umaka. Lovor prije svega pomaže osvijetliti izdašna jela, tako da je manja vjerojatnost da će vas izmučiti nakon obilnog obroka.

Ako ga koristite u juhi ili temeljcu, njegovo će prisustvo biti izraženije, ali u jelima s puno drugih okusa, kao što je goveđi gulaš, manje je vjerojatno da ćete primijetiti prisustvo ili odsustvo lovora.

>> Recept za Sopu de Lentejas

Kako bi sušeni lovor što dulje zadržao svoj okus, čuvajte ga u zamrzivaču, gdje može trajati godinama.

Pročitajte više