Kratka priča o maneštri i kakva nam je bila u najmanjem gradu na svijetu

Foto: Index

SIGURNO ste čuli za Hum, istarsko mjesto za koje se govori da je najmanji grad na svijetu. Priča je simpatična, no to nije potpuno točno jer Hum zapravo uopće nije grad, nego naselje u sklopu grada Buzeta. Ima svega 30 stanovnika i nalazi se 14 kilometara jugoistočno od Buzeta, u središnjoj Istri.

Zašto sad pišemo o Humu?

Bez brige, nismo se prebacili na putopise, i dalje pišemo o hrani, a Hum nam je ovdje bitan jer smo u tamošnjem restoranu, Humskoj konobi, pojeli jednu finu maneštru - siromašno istarsko jelo na žlicu bez previše sastojaka.

Jedna od poznatijih svakako je maneštra od bobići, no ova naša bila je puno jednostavnija i bezmesna. Maneštra sa stupanim kukuruzom, tako se zove, a riječ "stupani" mogla bi se prevesti kao istučeni ili izgnječeni.

>> Recept za maneštru od bobići

Kako se točno dobiva stupani kukuruz?

Zrna kukuruza (sorta trukinja) se u stupi, drvenoj napravi za stupanje kukuruza, lome i istovremeno bruse kako bi ostala bez pokožice. Cilj je dobiti suho zrno koje se zatim namače i kuha.

Recept za maneštru sa stupanim kukuruzom

Našli smo recept za maneštru sa stupanim kukuruzom, pa je svi oni koji mogu doći do njega imaju priliku napraviti kod kuće. A kako? Eto postupka u nastavku, a onda i recepta s točnim količinama sastojaka.

Grah i stupani kukuruz namočite preko noći. U lonac stavite mast i dodate nasjeckani luk pa dinstate dok ne postakli. Ubacite pancetu narezanu na kockice, mrkvu narezanu na kolutiće i sitno sjeckani češnjak. Sada unutra idu i pelati, namočeni grah i stupani kukuruz, a na kraju i začini.

Sol, papar i lovorov list su klasika, no možete dodati i još neku začinsku biljku po svojoj želji. Sve se prelije vodom pa kuha oko sat i pol. Svakako prije micanja s vatre provjerite jesu li grah i kukuruz omekšali.

>> Recept za istarsku maneštru sa stupanim kukuruzom

Napravili smo bržu i jednostavniju verziju

Mi smo odlučili napraviti jednostavniju verziju ovog jela, a kako ovdje koristimo grah i kukuruz iz konzerve, umjesto suhih pa namočenih koji kuhanjem jelu daju gustoću, napravili smo zapršku da zgusne jelo. Naš prilagođeni recept možete pronaći na ovom linku.

Pročitajte više