Kuhano vino je klasik, no ovih blagdana možete uživati i u nekim drugim toplim pićima

Foto: Shutterstock

KUHANO VINO postalo je sinonim za advent i blagdane - to je piće koje uvijek popijemo na adventskim kućicama, a neki ga nerijetko prave i kod kuće. Bilo da preferirate crno ili bijelo vino, ono se savršeno slaže s aromama naranče, cimeta, klinčića i drugih dodataka. No vino nije jedini alkohol koji možete kuhati.

Možda vam je dosta kuhanog vina, a možda jednostavno želite probati nešto novo. Kako bilo, ove zime možete dati priliku i nekim drugim pićima koja su jednako ukusna. Jedno od njih je kuhani džin, koji je iz godine u godinu sve popularniji.

Kuhani džin

Trend kuhanog džina stigao je iz Velike Britanije prije nekoliko godina, a u posljednje vrijeme može se pronaći i na mnogim adventskim kućicama. Pravi se slično kao i kuhano vino, uz dodatak klinčića, cimeta i nekih drugih začina, no u kuhani džin ide i sok od jabuke, a može ići i sirup od naranče.

Kuhani cider

Za one koji žele probati nešto malo drugačije tu je i kuhani cider koji se pravi od davnina. Savršena je to alternativa za one koji nisu ljubitelji kuhanog vina ili džina, a može se napraviti u alkoholnoj i bezalkoholnoj verziji, kako god vam je draže.

U kuhani cider ide, naravno, jabučni cider, ali i drugi dodaci i začini, poput narančine kore, cimeta, anisa i ekstrakta vanilije. Za ljubitelje alkoholne verzije cider se može miješati s viskijem, brendijem, konjakom ili rumom, no odličan je i bez alkohola.

Začinjeni vrući rum s maslacem

Još jedno piće koje će vas ugrijati u hladne zimske dane je vrući rum. Začinjeni vrući rum s maslacem vrlo je popularan u SAD-u, a recept je vrlo jednostavan i za njega će vam trebati svega desetak minuta. I ovdje idu neki klasični začini, poput cimeta i muškatnog oraščića, neizostavan je tamni rum, ali i maslac.

Rum-punč

Popularno zimsko piće, kako u Europi tako i u SAD-u, svakako je i rum-punč, koji datira još iz 17. stoljeća. I rum-punč može se probati na adventskim kućicama, a možete ga napraviti i kod kuće, kombinacijom soka od naranče, crnog vina, ruma i začina po izboru.

Kuhano vino

Ako ste ipak ljubitelji klasike i najviše volite piti kuhano vino, crno ili bijelo, mislili smo i na vas. Uz ovaj ga recept možete napraviti kod kuće, a trebat će vam samo pet sastojaka i tek 15 minuta.

Pročitajte više