Lako za automobile. Volkswagenove kobasice ruše sve rekorde

Foto: Volkswagen

VJEROJATNO znate za priču o Volkswagenovim kobasicama: slavna njemačka kompanija tradicionalno, već desetljećima, proizvodi kobasice (mi bismo rekli hrenovke) koje prodaje u svojim kantinama kao poznati njemački specijalitet Currywurst. Taj je proizvod toliko popularan i tipičan za VW da je hrenovka dobila i svoj servisni broj, baš kao da je pravi rezervni dio automobila.

Zvijezda tvorničke kantine

VW Currywurst proizveden u Volkswagen servisnoj tvornici poznat je i izvan granica tvornice i nudi se u mnogim supermarketima u Donjoj Saskoj.

Rasprava o VW Currywurstu dobila je posebnu pozornost kada je uklonjen iz kantine na lokaciji u Wolfsburgu 2021. godine. Ova odluka na scenu je, između ostalih, dovela bivšeg kancelara Gerharda Schrödera koji je javno progovorio o tome i time pokrenuo široku raspravu o konzumaciji mesa u tvrtkama.

Vegetarijanska verzija

Epilog je bio početak proizvodnje vegetarijanskih kobasica, ali ta se promjena kod radništva baš i nije dobro primila. Ipak, i ta verzija ima svoju publiku.

U kolovozu 2023. nastavljena je prodaja Currywursta i u spomenutoj "pogođenoj" kantini, ali to što je tamo nije bilo dvije godine nije previše utjecalo na njenu popularnost. Kobasica je, na koncu konca, uvijek bila dostupna u ostalih 30-ak menza i kioska tvornice.

Prema informacijama VW-ovog radničkog vijeća prodaja kobasičarskog specijaliteta dosegnula je novi vrhunac 2023. godine. Ukupno su prodana 8.33 milijuna primjerka Currywursta što predstavlja povećanje od 400.000 u odnosu na prethodnu godinu. Glasnogovornik radničkog vijeća potvrdio je ove brojke.

Nikad bolja prodaja

Porast prodaje prvenstveno je posljedica 2021. predstavljene vegetarijanske varijante hrenovki, koja je u 2023. prodana gotovo dva milijuna puta. Za usporedbu, prodano je 6.4 milijuna komada tradicionalne varijante kobasice. 
Inače, godine 2019. bilo je prodano sedam milijuna čisto svinjskih hrenovki, dok su u pandemijskim godinama 2020. i 2021. prodane brojke iznosile oko 6.5 milijuna.

Pročitajte više