Leća je jeftino čudo od kojeg se rade odlična jela. Ovo su naši najdraži recepti

Foto: Shutterstock/Index

LEĆA nam je jedna od dražih namirnica, pogotovo kad zahladi. Postoji više vrsta, no trenutno ćemo se pozabaviti zelenom lećom koja se kuha pola sata do 45 minuta, ima bogat i mesnat okus i stvorena je za zimska variva - bilo da su veganska ili s poštenim komadom suhog mesa.

Pakiranje od pola kilograma zelene leće platit ćete desetak kuna, a to je dovoljna količina da nahranite cijelu četu vojnika. Šalimo se, ali svakako je dovoljno da nahranite peteročlanu obitelj i da malo variva ostane i za sutra.

Tako se lako kombinira

Zelena leća je odlična u gustim varivima, kako smo već napisali, i uz povrće i grahorice, ali i uz suho meso, a ništa manje ni svježe dinstanu puretinu, piletinu, svinjetinu. Podnosi brojne začine pa se možete odlučiti za klasiku kao što su kombinacija (dimljene) crvene paprike, crnog papra i peršina, ali i otputovati malo dalje pa dodati leći kurkumu, mljevene sjemenke korijandera ili mješavinu poput tikka masale ili curryja.

Ne treba joj zaprška

Leća jelu osim okusa daje i gustoću tako da vam ne treba zaprška i mi vam toplo savjetujemo da je ne stavljate jer će samo pokvariti okus, prikriti onaj konkretni šmek leće i čak previše zgusnuti varivo.

...a ni namakanje

Ako ste mislili da morate razmišljati dan unaprijed da biste skuhali varivo od leće, imamo dobre vijesti - ne morate. Zelenoj leći, ovisno o veličini zrna, treba pola sata do 45 minuta kuhanja i nije je potrebno namakati, što vjerojatno radite s grahom i slanutkom.

U nastavku su naši najdraži recepti sa zelenom lećom, a vi ih proučite pa prilagodite svom ukusu. Dodajte, oduzmite, napravite jelo onako kako paše baš vama.

Varivo od leće i bunceka

Recept Mate Jankovića je svojevrsni klasik, a nitko tko ga je do sada probao nije se žalio, tako da nema straha - jelo će vam ispasti tako dobro da će ostatak obitelji pomisliti da ste poskrivećki završili kulinarsku školu. Recept za varivo od leće i bunceka možete pronaći OVDJE.

Bolognese od zelene leće

Isprobali smo ga već valjda milijun puta i uvijek je predobar. Iako je u originalu to veganski bolognese od leće pa se logično jede uz bilo koju skuhanu tjesteninu, kad smo shvatili koliko je ovaj umak dobar, kuhamo ga i kao prilog mesu, bazu za čili, a čak i kao osnovu za variva sa slanutkom, tikvicama ili patlidžanom. OVDJE je recept.

Sopa de Lentejas

Sopa de Lentejas ili španjolska juha od leće je još bolja kad odstoji do sutra pa je odličan izbor kad nemate vremena za kuhanje jer se može pripremiti unaprijed, čekati vas u hladnjaku i podgrijati kad ogladnite. OVDJE možete pronaći recept.

Mujadara

Mujadara se poslužuje diljem Bliskog istoka, a sastoji se od leće i riže s karameliziranim lukom. Odličan je prilog mesu - s grilla, na naglo ili pohanom, ali jednako tako i kao dodatak salatama koje mogu poslužiti kao cijeli obrok. Recept je OVDJE.

Pročitajte više