Lidia Bastianich bere šparoge u Istri: "Kao dijete sam ovdje u berbu išla s djedom"

Foto: Facebook/Lidia Bastianich

SLAVNA kuharica Lidia Bastianich uživa u rodnoj Istri.

"Kad sam bila dijete, u Istri sam išla s djedom u berbu šparoga i hodali bismo kilometrima - znao je najbolja mjesta za divlje šparoge. On je odavno otišao, ali ja se skoro svakog proljeća vraćam u Istru, i to na ista mjesta koja mi je pokazao. Paprat od šparoga je još uvijek tamo. Evo me u čizmama i sa štapom po bodljikavoj paprati tražim ukusne mlade izdanke šparoga.

Nalaze se u divljini, na osunčanim područjima i u niskom grmlju. Evo, napravila sam i fritaju od divljih šparoga i jaja - od susjedovih kokoši. Uživam s rođakinjom Soniom i njenim mužem u divljoj proljetnoj žetvi. Tutti a Tavola a Mangiare!", napisala je u objavi na Facebooku.

>> Stiže sezona šparoga. Ovo su kazne ako nemate dozvolu za branje

Jede i trlje

"Opet u posjetu Istri, gdje je nevjerojatan izbor svježih morskih plodova! Ovo su trlje, uhvaćene u Jadranu, odmah uz obalu. Na talijanskom triglie, među najcjenjenijom i najukusnijom su ribom ovdje, na žaru, pržene, u brodetu ili alla Livorno. Delizioso!", piše Lidia.

Tko je Lidia Bastianich?

Lidia Bastianich je priznata kuharica, vlasnica restorana, autorica kuharica i televizijska kuharica koja je postala poznata po svojoj strastvenoj predanosti talijanskoj kuhinji i kulturnoj baštini. Rođena je 21. veljače 1947. godine u Puli. Njeni roditelji bili su Talijani, a obitelj je emigrirala u Italiju nakon Drugog svjetskog rata. Kasnije su se preselili u Sjedinjene Američke Države, gdje su započeli novi život.

Svoju karijeru u kulinarstvu započela je kao konobarica, a kasnije je otvorila svoj prvi restoran u New Yorku, nazvan Felidia, koji je postao izuzetno popularan. Nakon toga otvorila je i druge restorane, uključujući Becco i Lidia's Kansas City. Njeni restorani često nude autentične talijanske delicije.

Lidia Bastianich postala je poznata i prepoznatljiva kroz svoje televizijske emisije o talijanskoj kuhinji. Nekoliko popularnih emisija uključuje Lidia's Italian Table, Lidia's Family Table i Lidia's Italy. U tim emisijama dijeli recepte, kulinarske savjete i priče iz svoje obitelji i kulinarskog iskustva.

Napisala je i mnoge kuharice, uključujući Lidia's Family Table, Lidia's Italy in America, Lidia's Italy i mnoge druge. Njene knjige sadrže raznovrsne talijanske recepte i kulinarske savjete, često kombinirajući tradicionalne okuse s modernim pristupom kuhanju.

Također je angažirana u humanitarnom radu i aktivnostima koje promiču gastronomsku edukaciju. Radi s organizacijama kao što su Boys & Girls Clubs of America i Catholic Relief Services. Tijekom godina, Lidia Bastianich primila je mnoga priznanja i nagrade za svoj doprinos kulinarskoj industriji i kulturi. To uključuje, primjerice, i članstvo u James Beard Foundation Hall of Fame.

Pročitajte više