Ljudi se žalili na prljave čaše po kafićima, javio se konobar s 10 godina iskustva

Foto: Shutterstock

KAKVE su čaše koje dobivate po zagrebačkim kafićima? Neki se žale kako je postala praksa da nisu čiste.

"Uobičajena praksa po Zagrebu, ne sjećam se kad sam zadnji put dobio čistu čašu u bircu", stoji u jednoj temi na Redditu, gdje je priložena i fotografija sporne čaše, a vidno je zamrljana. Peru li se čaše po zagrebačkim kafićima ili je problem u nekom drugom faktoru, pokušali su pojasniti komentatori ispod objave.

"Pretvrda voda. Nedostaje soli u perilici", objašnjava jedan, a drugi se nadovezuje: "Prošla je ona kroz perilicu kao i svaka druga, ali je u vodi problem. Na profesionalnijim mjestima ih obično ulašte s krpom prije nego se do kraja osuše, čisto da se takve stvari ne vide."

Uobičajena praksa po Zagrebu, ne sjećam se kad sam zadnji put dobio čistu čašu u bircu
byu/gkkf incroatia

Javio se i bivši konobar s 10 godina iskustva: "Ta čaša je čista!"

"Bez obzira kakva je voda, i kakva je perilica, stvar je u tome da u 90% lokala u Hrvatskoj ne poliraju čaše onim damast krpama. Pa da imaš kristalno čistu vodu, redovito i svježe servisiranu perilicu, opet bi dobio ovakvu čašu ako ih ne poliraju barem jednom tjedno.

Kad je lokal prazan, konobari se obično bave drugim stvarima, popunjavanjem frižidera, čišćenjem, pijuckanjem kave, listanjem novina - svim drugim osim poliranjem j*b*nih čaša. Tako da ćeš često dobiti ovakve čaše.

(Sol se stavlja u perilicu da 'omekša' vodu zbog perilice, da se kamenac ne zadržava, a ne zbog čaša. Te mrlje na čašama su kombinacija kamenca i te soli, jer pogodi što, voda kad isparava, ona isparava kao čisti H2O, ostavljajući iza sebe sve što je bilo u vodi, pa tako i tu sol iz perilice. Znači to su mrlje od kamenca i soli)", pojasnio je.

Pročitajte više