Lovac na pizze u osječkom Domino'su: "Izazvat ću burne reakcije i rasprave"

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vas vodi u novootvoreni osječki Domino's.

UVJEREN sam kako će ovo biti jedan od mojih tekstova koji će izazvati burne reakcije i rasprave, a mnogi će se možda i naljutiti zato što sam na nekoliko portala pročitao osvrte u kojima pizzu iz Domina uopće ne doživljavaju kao pizzu, a Dominove restorane ne smatraju pizzerijama.

Ja se, naravno, odmah na početku neću i ne mogu složiti s takvim konstatacijama. No, krenimo redom. Pričekao sam par dana da malo splasne početna euforija i velika gužva ispred novotvorenog restorana Domino´s Pizza u Gackoj ulici u sklopu novog osječkog retail parka pa sam se u ugodnom društvu zaputio na nešto kasniji ručak.

Ocjena na Googleu - niskih 2.7

Kao i uvijek do sada, malo sam se "pripremio" za odlazak pa sam pročitao komentare i bacio pogled na ocjene koje je Domino dobio u prvih par dana i ostao sam iznenađen poprilično niskom ocjenom od 2.7 uz poprilično velik broj negativnih recenzija i oštrih kritika.

Međutim, većina se negativnih recenzija ne odnosi na samu pizzu, već na velike gužve, dugo čekanje i način plaćanja.

Domino u svojoj ponudi ima, ako sam dobro nabrojao, devetnaest pizza koje su podijeljene u tri kategorije po veličini. Classic su pizze promjera 25 centimetara, Large su promjera 29 centimetara, a Grande su najveće i njihov promjer iznosi velika 34 centimetra.

Osim pizza, Domino u ponudi ima krušne proizvode, krumpiriće i jela od piletine. Naravno, tu je i solidan izbor slatkih deserata od kojih nam se nekako opisom najviše svidio pizza kruh s cimetom i šećerom.

Što se jelo i kakav je dojam

Naručili smo Greek Chicken & Bacon (mozzarella, špinat, rajčica, piletina, slanina feta), Creamy BBQ Chicken & Bacon (bijeli umak, piletina, slanina, crveni luk, mozzarella, BBQ umak) i Chicken Feast (piletina, paprika, crveni luk, rajčica, origano, mozzarella).

Uzeli smo najmanje po veličini i bile su nam sasvim dovoljne. Classic pizza je i više nego dovoljna da Domino napustite siti ako niste profesionalni sumo borac ili kanadski drvosječa. A sad prva dvojba s početka ovog osvrta. Da, Domino pravi pizze i to poprilično dobre i ukusne.

Iako sam očekivao puno deblje tijesto, Domino se očito prilagodio europskom tržištu pa je tijesto nešto između "deep dish pizze" i pizze tankog tijesta. Tijesto je srednje debljine, poprilično hrskavo na površini, a mekano u sredini.

Nisam se stigao raspitati, ali pretpostavljam da prije pečenja tijesto dodatno uvaljaju u kukuruzno brašno koje se i vidi i osjeti na površini, pogotovo na rubovima. Nadjevi su jači adut od tijesta, obilni su i poprilično sočni i ukusni. Upravo su nam zbog pomalo neobičnih kombinacija nadjeva sve tri pizze bile itekako slasne i ukusne.

Ništa passata, samo BBQ

Pomalo nas je iznenadio BBQ umak koji se odlično uklopio uz ostale sastojke. Očekivao sam puno deblje, masne, teže i poprilično slane pizze, ali ove koje smo isprobali definitivno to nisu. Domino se u svim segmentima prilagodio europskom tržištu i ukusima prosječnih europskih konzumenata.

Cijene pizza osim o vrsti ovise i o veličini. Classic pizze su od 4.99 eura, koliko košta Promo pizza, pa sve do 8.30 eura, koliko su Creamy BBQ Chicken & Bacon i Greek Chicken & Bacon. Margherita je 5.80 eura. Large i Grande pizze koštaju jedan i pol, odnosno tri i pol eura više.

Iako je Domino u biti restoran velikog američkog lanca brze hrane koji svoje poslovanje bazira na dostavi, nikako se ne mogu složiti s tvrdnjama kako Domino nije pizzerija. Nedavno sam bio u Budimpešti u jako dobroj pizzeriji Digo, koja me i konceptom i izgledom pa i atmosferom podsjetila na osječki Domino.

Pizze naručujete na blagajni, platite ih pa čekate da vas prozovu. Ima desetak stolova na terasi i nešto manje mjesta u samom restoranu. Iako sam se poprilično navukao na klasične pizzerije u koje odlazim tijekom izleta i putovanja, a omiljene su mi napoletane i pizze tankog tijesta, danas sam u Dominu probao i pojeo jako dobre i ukusne pizze.

Finalna misao ili dvije

Bez obzira na to što su u recenzijama mnogi ostavili negativnu ocjenu, prvenstveno zbog nemogućnosti plaćanja gotovinom, nas su na blagajni pitali želimo li platiti karticom ili gotovinom.

Djelatnici su bili srdačni i korektni pa sam i više nego uvjeren kako su za trenutno nisku ocjenu na Google Mapsu krivi početna neuhodanost, velika (neplanirana) navala gostiju i jako dugo čekanje onih koji su pizzu odlučili isprobati dostavom.

Kad bih morao napisati nekakav zaključak s obzirom na poprilično drugačiji koncept usluge i drugačiju vrstu pizze, napisao bih kako Domino sigurno neće preuzeti goste ostalim osječkim poznatim i kvalitetnim pizzerijama poput Novog Saloona, Pepea, Ventiduea, Astrogardena ili SportHousea, ali sam isto tako siguran kako će imati dosta velik broj svojih stalnih gostiju i korisnika.

Pročitajte više