Maja ima psorijazu, otkrila nam je kako ju uz pomoć prehrane drži pod kontrolom

Foto: Maja Bilušić/Instagram

OD PSORIJAZE, učestale kronične upalne bolesti kože koja obično ima ponavljajuća povlačenja i pogoršanja, u Hrvatskoj boluje 1.7 posto stanovništva, a jednako se pojavljuje kod oba spola. Može se pojaviti u bilo kojoj dobi života, no najčešće se pojavljuje do 25. ili nakon 50. godine, i ako je imaju oba roditelja, vjerojatnost da će je imati i dijete je 50 posto, utvrđeno je epidemiološkim istraživanjima. 

Kako to uopće izgleda? Znakovi koji se kod oboljelih javljaju su crvene mrlje na koži koje su prekrivene srebrnastim ljuskicama, male mrljice koje se ljušte (najčešće se viđaju kod djece), suha koža koja je napuknuta u toj mjeri da može doći i do krvarenja, svrbež, bol i žarenje, pa i zadebljani nokti s brazdama te otečeni ili pak ukočeni zglobovi.

Psorijazi najčešće pridružene bolesti su one kronične upalne (poput reumatoidnog artritisa i kronične upalne bolesti crijeva), kao i metabolički poremećaj koji dovodi do sklonosti šećernoj bolesti, pretilosti i arterijskoj hipertenziji. Povišen je i rizik za infarkt miokarda i moždani udar.

Priča iz stvarnog života

Iako ne postoji tip prehrane koji liječi psorijazu, hrana je, kao i mnoštvo drugih bolesti, može u određenoj mjeri ublažiti, a mi smo razgovarali s Majom Bilušić koja psorijazu ima više od 30 godina, no uspješno ju drži pod kontrolom - i to ponajviše uz pravilnu prehranu.

Maja je rođena Zagrepčanka koja zadnjih 15 godina živi u Varaždinu, online je poduzetnica, a kroz društvene mreže, ponajprije Instagram i TikTok, pomaže ljudima koji imaju psorijazu i dijeli razne savjete - od prehrane do detoksa. Njoj se ova bolest pojavila još u osnovnoj školi, a prisjeća se da se kao dijete jako sramila svoje bolesti i skrivala ju.

"Imala sam velike 'fleke' po laktovima, zatim na koljenima, ponekad i od koljena do gležnja te oko gležnjeva. Srećom, plakovi su se povlačili kako je dolazilo toplo vrijeme, ali ipak sam dobar dio proljeća nosila duge hlače. Imala sam sreće da mi je djed iz Slanog blizu Dubrovnika pa sam skoro cijele ljetne praznike provodila na moru, a more i sunce su lijek za psorijazu", govori nam Maja.

Osluškivala svoje tijelo te polako, ali sigurno uvodila promjene

Tada nije previše pazila na prehranu, a jela je isto što i obitelj. Uz to, tada nije bilo interneta pa nije ni imala previše informacija o svom stanju, a ni dermatolozi tada nisu znali kako ublažiti simptome, osim uz pomoć raznih krema s kortikosteroidima. Ipak, priznala je jedno - nikada nije jela previše mesa.

@maja.bilusic ::: Kako zdravo živjeti sa psorijazom i drugim kožnim bolestima? Poslušaj do kraja 🙂 #psorijaza #autoimunabolest #kožnebolesti #živizdravo ♬ Tree of Life (Instrumental) - Forest Elves

"Nikada nisam bila sklona mesu tako da se moja prehrana najviše bazirala na povrću, kruhu i mliječnom. Tek sam pojavom interneta počela istraživati o toj bolesti i kako si pomoći, ali zapravo sam si najviše pomogla sama promatrajući kako promjene mog životnog stila utječu na psorijazu iako ih nisam zbog nje uvodila. Poklopilo se i dobro ispalo", kaže Maja.

Kaže da je spontano dolazila do zdravijeg načina života i učila što joj odgovara, a što ne, a isto je tako naučila da su najveći okidač za psorijazu stres i trauma, odnosno kako osoba reagira na stres i traumu. Maja ističe da ne možemo pobjeći od svakodnevnog stresa, no otkrila je kako se s njim nosi.

"Rješenje je naučiti s njim živjeti i ne dozvoljavati da nam narušava zdravlje te pronaći svoje metode smirivanja. Moja je disanje i meditacija, boravak u prirodi, putovanja, maženje sa psom, druženje s dragim ljudima, čitanje i ispijanje čaja", otkriva nam Maja, a podijelila je i koje joj to namirnice pomažu kod psorijaze.

Kod psorijaze joj najviše pomaže sok od aloe vere

Najbolja za psorijazu, kaže Maja, upravo je aloe vera, koja je imunoregulator i sjajna biljka za razne autoimune bolesti. Maja već tri godine pije sok od čiste aloe vere koji kupuje, a prije toga je radila i svoj domaći. A otkrila nam je i na što treba paziti prilikom kupnje kvalitetne aloe vere.

"Aloe vera oksidira i na zraku brzo gubi nutrijente koji joj daju ljekovitost i zato moramo paziti koju kupujemo. Ona ne smije biti jeftina i ne smije izgledati gelasto kako obično izgleda po dućanima. Osim toga, u njoj nikako ne smiju u plivati zeleni komadi jer list nije dobar za crijeva", kaže Maja koja, osim aloe vere, svima koji se bore sa psorijazom poručuje da barem dva puta godišnje naprave detoks, a o tome je snimila i video na TikToku.

@maja.bilusic ::: Samo pravilnom ishranom si možeš puno pomoći ako imaš psorijazu. Ako se loše hraniš, svakako razmisli o detoksu i javi mi se ako imaš pitanja. 💚 #psorijaza #autoimunebolesti #zdravživot #detoks #detox ♬ original sound - Život sa psorijazom

Kada je riječ o prehrani i receptima za jela koja su dobra za ublažavanje simptoma psorijaze, Maja kaže da uvijek kuha "napamet". Nakupuje puno povrća i od njega stvara razne kombinacije. Ono što je njoj uvelike pomoglo kod ublažavanja simptoma jest činjenica da je vegetarijanka.

Psorijaza joj se smanjila kada je prestala jesti meso i mliječne proizvode

"Kada sam prije 25 godina odlučila 'bojkotirati' industriju mesa, ubrzo sam shvatila da se moja psorijaza smanjuje. Još koju godinu sam jela organsko meso, a onda ga potpuno izbacila sa svog jelovnika. Jela sam samo ribu i morske plodove godinama, a onda sam i to izbacila iz nekih drugih razloga", kaže Maja koja je, osim mesa, iz prehrane izbacila i mlijeko i mliječne proizvode.

Kada druge ljude savjetuje oko prehrane, obično im kaže da kupuju organski uzgojeno meso i ribu iz slobodnog uzgoja, a ako ne jedu dovoljno ribe, preporučuje im da uzimaju Omegu 3 kao suplement. Osim toga, kaže da za psorijazu nikako nije dobro bijelo brašno, već da je bolja alternativa integralno ili pirovo, no ističe da bi svatko trebao isprobati na sebi i vidjeti što mu najbolje odgovara.

"Ako dođe period kada živim manje 'uredno', jedem po pekarama i pizzerijama, sendviče i tjesteninu, čips i slatko, psorijaza mi bukne i onda se borim kremama od aloje i propolisa. Pomažu, ali ako se ne vratim zdravoj prehrani, plakovi se samo presele na drugo mjesto", kaže Maja i dodaje da je njezin recept za psorijazu jednostavan - zdrava prehrana.

@maja.bilusic ::: Jabuka, naranča mrkva i đumbir su sjajna kombinacija u borbi za zdravlje ako imaš psorijazu. Započni svaki dan s ovim sokom i javi mi za mjesec dana kako se osjećaš i koje promjene primjećuješ na svojoj koži 🤗 #psorijaza #zdravživot #autoimunabolest ♬ original sound - Maja♡život sa psorijazom

Njezin recept za psorijazu je zdrava prehrana

"Svatko treba naći svoj omjer zdravog, uključujući detoks dva puta godišnje, te naučiti kako se nositi sa stresom. Nema tu velike mudrosti. Psorijaza može biti i prokletstvo i blagoslov. Ako nas natjera da nezdrave navike zamijenimo zdravima, osvojili smo jackpot. Ako nas ti plakovi živciraju, postajemo još nervozniji i time ju potičemo da se širi po tijelu. Treba zatvoriti začarani krug podizanjem vlastite energije i fokusiranjem na dobro i lijepo u životu", zaključuje Maja.

Za kraj dodaje da psorijazu nikako ne treba ignorirati. Ona je neizlječiva bolest, ali se može zaliječiti, iscijeliti i učiniti nevidljivom, samo treba znati kako. "Moja je zaista nevidljiva ako sam ja dobro i ako se fino i zdravo hranim. Treba samo na vrijeme reagirati i početi s promjenama korak po korak", zaključuje Maja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.