Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Bijeli Pinot Jarec-Kure 2022.

Foto: Facebook/Mario Meštrović/Vina Jarec-Kure

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik Restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.

Bijeli Pinot Jarec-Kure 2022.
Vrijednost (za novac): 10/10
Cijena: u prosjeku 10 eura
Gdje kupiti: Miva, Vivat, Metro, Brolo, Vrutak

RODITELJI Stjepana Jareca, baveći se uzgojem vinograda i vinarstvom, iznijeli su 4 generacije vinara. Danas na 5 ha, većinom radnošću Kristijana Kurea, zeta i njegove supruge, vinificiraju buteljirana vrhunska vina u zelinskom okruženju, plus grožđem iz otkupa proizvode kvalitetna nebuteljirana vina, ukupne proizvodnje 25 do 30 tisuća buteljiranih boca. 

Sastav tla satkan je od 80% ilovače i 20% pjeskovitog tla u kontinentalnoj klimi.

Vinifikacija

Prakticira se hlađenje grožđa prije obrade, a nakon toga se prakticira brza prerada unutar 4 do 5 sati od berbe. Vinifikacija i odležavanje odvijaju se u inox tankovima, grožđe se hladi na 10 do 12 stupnjeva, a fermentacija se limitira zbog svježine izričaja od 18 do 19 stupnjeva.

Impresije o vinu

Ovo je bistro, čisto, živo vino bogate zlatnožute boje, živog odbljeska na rubu čaše koji odiše doživljajem svježine. Prilično je duboko obojeno, a fluidnošću u čaši sporim, gustim suzama ukazuje na koncentriranost okusa. 

U finoj, dopadljivo intenzivnoj i čistoj aromatici osjeti se meso žute breskve i vrlo zrele jabuke žute kore, zatim zrele kruške, svježi cvijet kamilice, cvijet jasmina te prezreli mango i ananas. Kompleksnost se zadržala na dvije aromatske grupe, no vrlo dopadljiva i zrela. Miris je gotovo medni, koliko u njemu ima zrelosti voća te bogatstva cvijeća. 

U zalogaju se osjete svježina i voćna slast, a istovremeno i osjet zrelog, užitnog voća i svježine koja pobuđuje sokove u ustima. Na jeziku se javlja živahna, brideća mineralnost koja se ponaša kao dozirani elektrolit koji pobuđuje pitkost. Taj visokokvalitetni, punoga intenziteta, uravnoteženi okus s mekoćom ostaje dugo, poput zalogaja zrelog voća iz kojega se cijede voćni sokovi. U završetku okusa su puna usta okusa ananasa.

Vino je srednjega tijela s koncentracijom koja naginje k punome tijelu vina. Sazrelo je okusom i aromatikom, tako da je sada u životnom vijeku kada je definitivno najbolje za piti, a bit će pitko još neko vrijeme. Izvrsne je kvalitete, a servirati bi ga bilo odlično na 10 stupnjeva u tulipan čaši.

Winely Yours... SoM.M.

Pročitajte više