Mario Meštrović preporučuje normalna vina: Plenkovićev Zlatan Cuvee

Foto: Mario Meštrović

Mario Meštrović sommelier je s internacionalnom A.S.I. GOLD diplomom, ocjenjivač na Decanteru, predavač u Hrvatskom sommelierskom klubu i vlasnik Restorana Kaiser na Kajzerici u Zagrebu. Restoran Kaiser jedan je od najboljih tradicionalnih restorana u Zagrebu po TasteAtlasu.

Zlatan Cuvee, Plenković
Vrijednost (za novac): 10/10
Cijena: 7.92 eura
Gdje kupiti: Vrutak

PRIČA O vinariji Plenković počela je u malom selu Sveta Nedjelja na otoku Hvaru - u prekrasnim vinogradima na jedinstvenim južnim padinama otoka gdje su augustinski redovnici počeli uzgajati grožđe još u 16. stoljeću.

Osnivač vinarije je Zlatan Plenković, skromni ribar rođen u ovom selu. Prvu je bocu napunio 1986. godine kada je osnovao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a danas ga pamtimo kao jednog od prvih privatnih vinara i pokretača modernog vinarstva na ovim prostorima. 

Vinogradi se nalaze na vinorodnim položajima južnih padina otoka Hvara, podno Biokova u blizini Makarske te na brežuljcima Jadrtovca u blizini grada Šibenika. Od crnih sorti uzgajaju plavac mali, crljenak (zinfandel), babić, syrah, merlot, cabernet sauvignon, mourvèdre, grenache, a od bijelih tu su pošip, bogdanuša, žilavka, dubrovačka malvazija te chardonnay i muškat žuti.

Proizvode oko 800.000 boca godišnje koje uspješno plasiraju na domaće i inozemno tržište.

Vinifikacija Zlatan Cuveea

Nakon ruljanja i muljanja grožđa, kraća maceracija za crna vina do maksimalno 7 dana. Fermentacija je na ambijentalnim kvascima, dakle onima koji su već na grožđu u vinogradu. Temperatura fermentacije ide maksimalno do 22 ili 23 stupnja. Cuvee se sastoji od plavca malog, babića i dašak syraha ili merlota, kako koju godinu procijeni enolog i obitelj. 

Foto: Vrutak

Impresije o vinu

Granatna, već zrelija boja i njena prilično duboka obojenost najavljuju da će biti sadržajnosti okusa, što baš i ne očekujemo od vina ovako pristupačne cijene za butelju. Srednje je gustoće, s pregršt vinskih suza koje nagovješćuju toplinu i mekoću vina. 

U aromi jako lijep, čist, fin i karakterističan miris za sortu grožđa plavac mali. Lijepa aromatika mediteranskog gariquea te ukuhanih šljiva koje podsjećaju na džem od šljive. Nakon ozračivanja u čaši, od začina prevladava suhi origano.

Miris je zreo, lijepo povezan u ugodan voćno-biljni buket. Nakon još 10-ak minuta u čaši se aromatski uzdižu arome muškatnog oraščića i cimeta, što je utjecaj sorte syrah u cuveeu. U okusu je ovo iznimno čisto i uredno vinificirano vino, elegantnijeg tijela, svježeg, finog čistog okusa s nižom brojnošću tanina. 

Ti tanini su na gornjem, taktilnom dijelu jezika, srednje ka sitnoj teksturi, a vrlo zreli i slasni. Ugodni su, čemu je pridonijela kraća maceracija prilikom koje se ekstrahiraju tanini iz sjemenke i pokožice grožđa, a pomogla je znatno i sorta babić koja ima sama po sebi fine i slasne tanine te puno manju brojnost . Lijepa ravnoteža i harmonija vina s odmjerenim i nenametljivim utjecajem drveta.

Svaki novi gutljaj donosi još više okusa i impresija, a ne zaboravimo da ne kušamo neko mišićavo, superekstraktno vino. U završetku okusa ostaje krasna, slasna voćnost. I u mirisu i u okusu je umjerenog intenziteta, što vam obećava da vas neće preopteretiti.

Paše uz sir, meso, čokoladu

Najteže u hrvatskoj vinskoj priči je postupanje s taninom plavca malog. U ovom vinu je taj zadatak odrađen vrlo dobro - oni su ugodni, a ostala je sortnost, iskrena u okusu i mirisu. 

Teško je govoriti o razvojnom stupnju vina jer vino sadrži i višu zrelost i mladenačku svježinu u isto vrijeme, no svakako će za još godinu do dvije biti vrlo užitno i još bolje. U svakom slučaju, za 7.92 € imate fantastičnu vrijednost za novac.  

 Vino nije potrebno dekantirati, zadovoljno je s bordoškom čašom na 18 do 20 stupnjeva. Na toj temperaturi ćemo fino osjetiti arome i tanin će biti mekši i slasniji. Na niskim temperaturama poput npr. 10 stupnjeva bio bi vrlo astrigentan i grube teksture. 

Možete koristiti ovo vino za spoj s mekim, slatkastim i masnim sirevima, čokoladama s 85% i više kakaovca te masnijim mesima jače strukture u tamnim, pomalo uljnatim umacima s biljnim začinima, suhim crvenim i/ili bobičastim voćem.  

Winely Yours... SoM.M.

Pročitajte više