Među najboljim sirevima na svijetu i oni iz Hrvatske, Srbije, BiH te Crne Gore

Foto: Shutterstock

TASTE ATLAS objavio je godišnju listu 100 najboljih jela i kuhinja na svijetu, kao i listu 100 najboljih sireva na svijetu. 

Već smo pisali kako izgleda izbor i kako je na svim Taste Atlas listama prošla Hrvatska (pročitajte ovdje), a danas je red došao na najbolje sireve. Od 1378 katalogiziranih sireva i 36.551 zabilježene ocjene korisnika (24.296 važećih), evo koji su se našli u top pet i na kojem je mjestu naš paški sir.

Prva tri mjesta zauzeli su poznati talijanski sirevi - Parmigiano Reggiano, Mozzarella di Bufala Campana i kremasti Stracchino di Crescenza. Na četvrtom je mjestu grčki Graviera Naxou, a na petom portugalski sir Queijo Serra da Estrela.

Na popisu i paški sir, ali i sirevi iz Srbije, BiH i Crne Gore

Naš paški sir također se našao na popisu, i to na 64. mjestu, a na popisu su i sirevi naših susjeda. Na devetom je mjestu pljevaljski sir iz Crne Gore, a na 34. mjestu također crnogorski njeguški sir. Miročki sir iz Srbije našao se na 44. mjestu, a slijedi ga livanjski sir iz Bosne i Hercegovine, koji je na 45. mjestu. Ispred paškog sira, na 63. mjestu, našao se još jedan sir iz BiH, sir iz mijeha.

Čitavu listu sireva možete pogledati ovdje.

Pročitajte više