Meksikanka Elena Reygadas proglašena je najboljom cheficom na svijetu za 2023. godinu

Foto: Instagram/elenareygadas

WORLD'S 50 Best Restaurants proglasio je Meksikanku Elenu Reygadas najboljom cheficom na svijetu za 2023. godinu.

"Kao ključna osoba iza jednog od najslavnijih restorana u Mexico Cityju, Elena Reygadas provela je dugo vremena razmišljajući o tome kakva bi trebala biti uloga kuhara u 21. stoljeću. Njezino duhovno preispitivanje dovelo ju je ne samo do toga da u svojim jelovnicima u Rosetti odražava bioraznolikost Meksika i njegove bogate kulture već i do razvoja inicijativa koje pomiču granice onoga što restoran može biti u modernom svijetu", pišu.

Rođena u Mexico Cityju 1976., Reygadas je bila fascinirana pisanom riječju i studirala je englesku književnost na Nacionalnom autonomnom sveučilištu Meksika, ali nakon diplome pozvala ju je kuhinja. Upisala je tada Francuski kulinarski institut u New Yorku (sada Međunarodni kulinarski centar).

Otišla je u London

Njezina ju je strast potom odvela u London, gdje je provela nekoliko godina radeći s talijanskim kuharom Giorgiom Locatellijem u njegovom popularnom restoranu s Michelinovom zvjezdicom Locanda Locatelli.

Reygadas je upila neke od ključnih principa talijanske kuhinje, kao što su poštovanje sastojaka, sezonalnost i gostoljubivost, koje je ponijela sa sobom kada se vratila u Mexico City nakon rođenja svoje prve kćeri.

Njezin restoran Rosetta otvorio je svoja vrata u veljači 2010. u staroj vili u povijesnoj četvrti Roma, a opremljen je namještajem koji je Reygadas ručno birala na sajmovima rabljene robe.

Veliku pažnju pridaje kruhu

Bila je među prvima u Mexico Cityju koji su shvatili važnost kruha kao dijela profinjenog obroka, proučavajući drevne zanatske tradicije pečenja i vraćajući tehniku ​​spore fermentacije kako bi razvila vlastiti recept za savršenu štrucu.

To se pokazalo toliko popularnim da se 2012. Rosetta proširila u La Panadería de Rosetta, pekarnicu u kojoj vjerni gosti i publika mogu izravno kupiti Elenine kreacije. Rosetta je uvrštena u osam izdanja popisa 50 najboljih restorana u Latinskoj Americi, a također se prvi put pojavljuje na proširenom popisu 50 najboljih svjetskih restorana 2022. na 60. mjestu.

Cuadernos

Posljednjih godina Elena priprema i objavljuje seriju kratkih tekstova koje naziva cuadernos (u prijevodu bilježnice) s ulomcima akademskih tekstova koje smatra važnima u razgovoru o modernoj gastronomiji, a koje gosti mogu pokupiti u Rosetti. Nada se da će njima podići svijest i potaknuti razgovore o načinima na koje se zdravlje, kultura i okoliš spajaju u gastronomiji.

Godine 2022. Reygadas je pokrenula stipendiju pod nazivom Beca Elena Reygadas kako bi mladim ženama na meksičkom selu dala sredstva za nastavak karijere u kuhanju.

Pročitajte više