Na Pagu smo jeli janjeća crijeva, tripice, ali i sir i skutu. Evo detalja

Foto: Mare Knežević

TIK UZ VINOGRAD Marka Škunce, pod stablima njegovih maslina, dočekao nas je domaći novaljski svit i ponudio nam sva otočka blaga koja u ovo doba možemo zamisliti. Donijeli su svoje stolove, vino, škabeline (noćne ormariće), tanjure, šalice i pribor, čak i cvijeće u pitarima i ono koje su pobrali usput. Usred polja, na proplanku s pogledom na more u kotlićima su pripremili nekoliko tradicionalnih jela, a sve s ciljem promidžbe jedne velike novosti na otoku.

MarsOvca je novi brend koji je na originalan, opušten i upečatljiv način započela Turistička zajednica Grada Novalje. Ističu kako je paška ovca "ovca nad ovcama". Živi na kamenjaru, jede posolicom začinjenu travu i ljekovito bilje i od nje imamo sir koji je među najboljima na svijetu i janjetinu koja je nadaleko poznata.

Novaljski ubed

U ogradici u novaljskim Škuncinim stanima imali smo prilike kušati pravi novaljski ubed spravljen od janjetine s bižima, koptrlice, utrobice i tripica. Jela su to s originalnim kuharskim potpisom koja su na ovom području prisutna stotinama godina.

Jela koja su odoljela zubu vremena dočekala su nas u svom izvornom obliku, spremljena tako da do izražaja dolaze tekstura i okus izvorne namirnice, bez umjetnih dodataka i s najjednostavnijim začinima.

Jeli smo i ušećerene bajame, suhe smokve, paški sir, ali i mladu, tek napravljenu pašku skutu. Koprtlicu je pripremio Boris Šuljić iz Boškinca.

"To je jelo od tankih janjećih crijevca koja se dobro ispiru, najprije u hladnoj pa u vrućoj vodi, a nakon što se blanširaju, od njih se splete pletenica i kuha se zajedno sa svinjetinom, zeljem i krumpirom. Kuha se prilično dugo, tako da se dobije gusto jelo. To je baš esencijalno težačko iće koje se jelo najviše baš u ovih nekoliko proljetnih mjeseci na otoku", kaže Šuljić.

Ljudima Novaljci žele predstaviti tradicionalnu kuhinju i težački način života koji je u Novalji nekada bio svakodnevica.

"MarsOvca je hommage ovci, našoj hraniteljici kojoj toliko toga imamo za zahvaliti. Neka jela su poznata široj javnosti, a neka baš i ne i to bismo željeli promijeniti u suradnji s našim ugostiteljima. Probajmo tripice, probajmo utrobicu, probajmo nešto što je nekonvencionalno i drugačije. Nešto umjesto čega biste inače naručili hamburger u sljedećih mjesec dana čekat će vas na menijima restorana", kaže Marina Šćiran Rizner, direktorica TZ-a Novalja.

Uskoro u 12 novaljskih restorana

"Uz Borisa Šuljića i nekoliko naših mladih ugostitelja, mislim da je ovo izvrsna priča. Mjesec dana intenzivnog rada na promidžbi i onda pauza do druge godine. Neka ekskluziva mora ići uz ovakvu posebnost. Ovo je tek početak i vjerujem da će MarsOvca kroz nekoliko godina postati razlog dolazaka gastronomada i ljubitelja hrane iz cijelog svijeta", kaže Šćiran Rizner.

Za vizualni identitet ovce s dijelom astronautskog odijela na glavi zaslužni su hrvatski dizajneri Bruketa i Žinić.

"Marsovski pejzaž istaknut je kao naša konkurentska prednost na tragu utrke Life on Mars koja je izvrsno izbrendirana kod nas u Novalji. Bilo je logično da krenemo u istom pravcu i da ne šaramo previše. Htjeli smo i uspjeli u namjeri da izazovemo wow efekt."

MarsOvca moći će se prvi put ove godine pronaći i u novaljskim restoranima, njih ukupno 12, od 26. travnja do 26. svibnja. I dok drugi oko njega grade vile i apartmane, Marin Škunca ima tor za ovce, vinograd koji je taman zazelenio i pažljivo podrezana stabla maslina u čijoj smo hladovini uživali, jeli i pili.

"Za pobrati ovoliki vinograd dovoljno je oko pet ljudi u jedan dan. Ali nije to to. Nama se skupi cijelo društvo pa malo beremo, malo odmaramo, jedemo i pijemo, a i zapivamo", kaže Škunca, koji je svoj posjed rado ustupio za start MarsOvce, njenog prvog izdanja.

Pročitajte više