Na tržnici smo pronašli treviški radič, za ručak ga pretvaramo u najbolji prilog

Foto: Hana Kajari/Index

RADIČ di Treviso ili treviški crveni radič cijenjena je sorta radiča (u odnosu na obični u oblim glavicama), koja voli hladnije predjele s razdobljima mraza kako bi mogla dobiti svoju karakterističnu crvenu boju. Ima uske i izduljene listove tamno crvene, gotovo ljubičaste boje, s bijelim tzv. rebrima koja se oblikuju u čvrstu duguljastu glavicu, težine 200 do 400 grama.

Za razliku od nekih drugih lisnatih povrtnica, radič odlično podnosi termičku obradu i pirjanje, grilanje i kuhanje nisu mu mrski. Hrskavost (ovisi koliko ćete ga dugo termički obrađivati) i gorkast okus odlično se slažu s mesom na razne načine, ali i kao dodatak u rižotima i tjesteninama.

Na zagrebačkoj tržnici Dolac, koja se zbog zime dijelom preselila u donje, zatvorene odaje, pronašli smo svježe glavice ovog svestranog povrća, a kilogram se prodaje po 4 eura.

Kako ga pripremiti?

Već smo ranije pisali o njemu i kako ga je najbolje pripremiti što jednostavnije, a sad smo našli kombinaciju s feta sirom koja nam se čini kao divan prilog pečenom mesu za nedjeljni ručak.

Razrežite radič uzdužno na pola, ali tako da se listovi ne raspadnu. Začinite solju, paprom, curryjem (opcionalno) i prelijte maslinovim uljem. Zagrijte tavu i pirjajte poklopljeno oko 5 minuta. Poslužite uz mrvljeni feta sir, posolite i popaprite dodatno po ukusu te polijte s malo maslinovog ulja (možete i bučino, ništa nije zabranjeno).

@giallozafferano_en Golocious and fresh🥰 this radicchio salad is amazing! @Aurora Cortopassi #giallozafferano #salad #ita #foodtiktok ♬ Chopin Nocturne No. 2 Piano Mono - moshimo sound design

Pročitajte više