Najljepša orahnjača na Fejsu: Imamo provjereni recept naše čitateljice Lidije

Foto: Lidija Vulic-Curic

U FACEBOOK grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli smo super recept koji će sigurno velik dio vas spremiti i iskoristiti za Uskrs. Ovaj recept je poseban jer spaja dvije tradicionalne slastice u jednu - dizano tijesto punjeno orasima ovdje se našlo pečeno u obliku kuglofa.

"Orehnjača upakirana u kuglof", piše naša čitateljica Lidija, koja je podijelila i recept.

Sastojci za tijesto

300 g glatkog brašna
1 žumanjak

1 vrećica suhog kvasca
3 žlice šećera
malo soli
250 ml mlijeka
2 žlice ulja

Sastojci za nadjev

250 g mljevenih oraha
100 g šećera
1 vanilin šećer
110 ml vrućeg slatkog vrhnja (za pofuriti orahe) 
1 bjelanjak - istučen u snijeg
1 žličica ruma

Priprema

Kvasac pomiješajte sa šećerom i toplim mlijekom pa ostavite da se zapjeni. Zamijesite tijesto od svih navedenih sastojaka pa ostavite na toplom i pokriveno čistom krpom da se udvostruči. Za to vrijeme možete pripremiti nadjev.

Nadjev napravite tako da vrućim slatkim vrhnjem prelijete orahe pa ostavite da se ohladi. Kad je smjesa ohlađena, dodajte u nadjev ostale sastojke, a na kraju pažljivo umiješajte i snijeg od bjelanjaka.

Razvaljajte tijesto, stavite u kalup za kuglof premazan maslacem i ostavite 15-ak minuta da se malo digne pa probodite orahnjaču čačkalicom ili vilicom na nekoliko mjesta. Pecite na 175 stupnjeva 50 do 55 minuta, a ako ne želite da po vrhu dobije prejaku boju, na pola pečenja slobodno preko stavite aluminijsku foliju ili papir za pečenje.

Kad se ispeče, ostavite da se malo prohladi u kalupu (kad su kipući, biskviti i slatki kruhovi lakše pucaju, naročito ako se malo zalijepe za kalup) pa prođite tankim nožićem između ruba i orahnjače i istresite na rešetku da se ohladi do kraja.

Pročitajte više