Nekad zaboravljen, škrlet je sve popularnija moslavačka sorta

Foto: Hina

KUTINA je ovog vikenda bila domaćin dvodnevnog, 30. Festivala vina - MoslaVina Kutina 2024. i izložbe vina izvornih hrvatskih sorti, posebno autohtone sorte Moslavine, škrleta. Tom manifestacijom želi se dodatno promovirati moslavačke vinare i autohtone sorte vina, jačati suradnju unutar regije i umrežiti turističke dionike kako bi se ponudili inovativni turistički sadržaji, kažu organizatori.

Festival, koji se održao 24. i 25. svibnja, organizirala je Turistička zajednica grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine Lujo Miklaužić. Festival je ujedno bila i jubilarna, 30. Izložba vina Hrvatske i izvornih sorti.

Ovogodišnji dobitnici plaketa i nagrada su Vinarija Mikša, Vinarija Trdenić, Kuća vina Ivan Katunar, Vinarija Fakin, Vlado Mikulčić. Šampion izložbe je Vina Glavica. Na Festivalu su za posjetitelje bila organizirana stručna predavanja, prezentacije te kulturno–zabavni i gastronomski sadržaji.

Par riječi o škrletu

Škrlet je autohtona vinska sorta grožđa iz Hrvatske, specifična za područje Moslavine. Ova sorta je poznata i pod drugim imenima kao što su ovnek žuti, ovnek slatki, škrtec, zelenac, ali škrlet je najčešće korišten naziv.

Škrlet ima dugu tradiciju u moslavačkom vinogradarstvu. Zbog svojih karakteristika i kvalitete, škrlet je postao simbol moslavačke vinske kulture i jedan od najvažnijih čimbenika u revitalizaciji vinogradarstva u tom području. U posljednjim godinama, interes za autohtone sorte raste te se škrlet sve više cijeni i izvan granica Hrvatske.

Sorta je to koja voli sunčane položaje i dobro drenirana tla. Ova sorta je relativno otporna na bolesti, ali zahtijeva pažljivu njegu u vinogradu kako bi se postigla optimalna kvaliteta grožđa. Berba škrleta obično se odvija krajem rujna ili početkom listopada.

Grozdovi škrleta su srednje veliki, cilindrično-konusni, rijetko razgranati i imaju srednje do velike bobice. Bobice su okrugle, žuto-zelene boje, često s blagim rumenilom na sunčanoj strani. Vino proizvedeno od škrleta ima laganu i svježu aromu koja podsjeća na cvjetne i voćne note, poput zelene jabuke, citrusa i cvjetnih nijansi.

Okus je harmoničan, s umjerenom kiselinom i laganom svježinom. Sadržaj alkohola u vinima od škrleta obično je umjeren, krećući se između 11% i 13%, što ga čini idealnim za lagane, svakodnevne obroke.

Pročitajte više